Jak na chov hus a kachen? A které plemeno doporučuje předseda chovatelů ze Svinčan?
Kachna i husa patří mezi vodní drůbež. K životu potřebují vodu a prostor. Pastva je pro ně ideální. Pokud nemáte tyto podmínky, pusťte se raději do chovu slepic. Ten není podle chovatele Josefa Blažka tak náročný.
„Užitek z hus a kachen je v dnešní době pro chovatele zajímavý, protože se u nás ujala hostina na svatého Martina, kterou ale naše starší generace nezná,“ přiznává předseda ZO chovatelů Svinčany Josef Blažek.
„Dříve se husa zabíjela na pouť nebo na posvícení, to bylo něco. Na svatého Martina jsme tuto tradici nedrželi. Teď je to ale velmi módní. A je to nakonec dobře,“ míní chovatel.
Česká husa si odvodí mláďata sama
Husa se nakupuje na jaře. Podle Josefa Blažka je ideální plemeno Česká husa.
„Ta si odvodí sama housata, což u jiných plemen není samozřejmost. Chovateli odpadá starost, aby housata neumokla a neprochladla. Pak to trvá čtyři až šest měsíců, než husa vyroste a nechá se zpracovat. Kdysi to měli předkové spočítané, protože na podzim se dralo peří a ta husa nemohla být podrostlá. To znamená, že se pak už těžko připravovala do kuchyňské podoby,“ vysvětluje chovatel.
Méně tučná pižmovka
Husa se krmí zhruba půl roku, tedy od jara do podzimu. Nejprve se tvoří svaly, potom tuk a na svatého Martina je žádoucí, aby byla husa i dostatečně tučná.
„U kachen je to podobné. Třeba pižmová neboli čínská kachna má maso do hněda a je méně tučná, tu mám nejraději, maso má výborné. Kachny pekingské zase udělají více sádla. A zase platí, že musí být trochu starší, tedy do půl roku, aby na tom něco bylo,“ radí chovatel Josef Blažek.
Husí vejce v jídelníčku?
Česká husa snese kolem čtrnácti vajec za rok, někdy méně. Husy německé nosné nesou více. Vejce se na jídlo nezpracovávají. Ale pokud se uvaří natvrdo, dají se použít ke krmným účelům. Pokud byste chtěli kachní nebo husí vejce ochutnat, musíte ho velmi důkladně tepelně zpracovat, jinak podle Blažka hrozí salmonelóza.
Zajímá vás chov indických běžců? A víte, které plemeno slepic snáší čokoládovou nebo zelenou skořápku? Více si poslechněte v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.