Jak poznat zdravý vánoční strom, který by vydržel přes celé svátky?

17. listopad 2017 09:15

Lesníci na Hradecku mají mají na Vánoce připraveny tisíce smrčků, borovic a jedlí. A už se pomalu chystají na prodej vánočních stromků. Například v Hradci Králové je začnou prodávat od 1. prosince. 

Většina vánočních stromků na Hradecku vyroste na plantážích, část ale pochází i z takzvaných prořezů. Například Městské lesy v Hradci Králové mají připraveny zhruba 2000 smrků, borovic a jedlí. Prodávat je bude na obvyklých místech.

Ceny stromů se od loňska nezměnily.

Více dodává ředitel městských lesů Milan Zerzán: „Obě dvě místa jsou provozována do vyprodání zásob. Nemáme ty kapacity nafukovací, abychom dokázali dovážet stále další a další stromky. Není tam navezeno najednou těch 2 000 stromků, ale postupně jak ubývají, tak se dováží čerstvé. Je tam vždy nějaká zasoba a každý den tam přibudou jiné stromky."

Jak poznat zdravý vánoční strom, tak aby vydržel přes celé svátky? Podle Evy Jouklové ze státních lesů je to jednoduché: „Pokud jde o dřevinu, tak nejdéle a nejlépe obvykle vydrží kavkazská jedle. Důležité je od kdy se stromek prodává. Je dobré stromek potěžkat. Čerstvě uříznutý stromek je těžší, protože má v sobě stále hodně vody. A proto vám také déle vydrží."

03274509.jpeg

Lesníci se ale i letos připravují na zloděje. I když krádeží stromků z lesa ubývá, přesto se jednotlivé případy podle Milana Zerzána z městských lesů objevují: „Neděláme v nějaké velké míře opatření, že bychom ty stromky natírali nebo je stříkali. Myslím si, že to není zapotřebí. Lidé jsou v tomto směru dnes už rozumní a nestojí jim za to chodit do lesa, aby je honil divočák nebo policista."

„Provádíme prostřih koruny stromků, aby se snížila jejich estetická hodnota. Každoročně stromky, které by se mohly stát předmětem krádeže stříkáme také chemickým postřikem, Ten stromkům neublíží, ale potencionálního zloděje odradí silným zápachem. Tedy až potom, co se stromek dostane do tepla," dodává Eva Jouklová z Lesů České republiky.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související