Jak poznáte, že jsou vejce čerstvá a jak je správně uskladnit
Vajíčka jsou v kuchyni nepostradatelná. Jejich čerstvost lehce prověříte vkládáním do slané vody. Ta nejčerstvější zůstanou vždycky na dně. Starší, ale stále použitelná, se ve vodě nadzdvihnou, a ta opravdu špatná budou plavat na hladině.
Důležité je i skladování vajec. Vždy byste je měli ukládat tupou špičkou vzhůru. Na tomto konci mají totiž póry, kterými dýchají.
A jak se vajíčka skladovala v dobách bez lednice? I půl roku vydržela čerstvá, když je naše babičky poskládaly do dřevěných bedýnek a zasypaly obyčejnou pšenicí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.