Jak přežít dovolenou a nezbláznit se? Odpočívejte i po ní

24. červenec 2016

Celý rok se těšíme na několik dnů volna v letních měsících. Plánujeme si je týdny dopředu. V cizí zemi se pak snažíme vidět a zažít všechno. Nespíme a po příjezdu bychom nejraději odjeli do lázní. Co tedy dělat, když jste po dovolené unavenější, než před odjezdem?

Docent Gianfranco Beltrami z Parmské univerzity tvrdí, že nejdůležitější je vracet se do rutinního života postupně, cvičit a jíst lehkou, ale výživnou stravu.

Člověk by si jednoduše po pomyslném závodě jménem dovolená, stejně jako vrcholový běžec, měl dopřát jedno „vyklusávací“ kolečko.

Většina lidí, ale přijede z dovolené v neděli večer a v pondělí už nastupuje do práce.

Vybalování oblečení zvládá v mezičase mezi zavařováním a nákupy po celý další týden.

Jak se tedy po příjezdu správně vyrovnat s hromadami špinavého prádla a nevyřízených emailů? A jak se před dovolenou a hlavně po ní nezbláznit?

Nejen na to vám ve speciálním letním Šarmu v neděli 24. července 2016 po 11. hodině odpoví psychiatr a sexuolog MUDr. Jan Zbytovský.

MUDr. Jan Zbytovský s ladou Klokočníkovou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autor: KLO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.