Jak připravit zahradní pomocníky na sezónu? Zkontrolujte palivo, olej a ostrost sekacích nožů

14. duben 2022

Pokud jste nechali v sekačce někdy v listopadu po posekání poslední podzimní trávy benzin, zpravidla ji nenastartujete. Je to dáno tím, že v ní je palivo s ekologickými přísadami, které ucpávají palivový systém, hadičky k jeho přívodu nebo membrány u karburátoru. Některé hadičky se dokonce i rozpouštějí.

V nádrži se u starého benzinu tvoří sliz v karburátoru, a tak nejde sekačku, křovinořez nebo pilu nastartovat. Pokud není slizem ucpaný karburátor, je třeba alespoň nádrž propláchnout 100oktanovým benzínem s přidáním aditiv. Můžete ho vyčistit ultrazvukem nebo čističem karburátorů ve spreji. Pak zkontrolujte svíčku, jestli dává jiskru.

Spousta věcí v karburátoru je z umělé hmoty nebo gumy a ty musí dobře těsnit. Většinou má karburátor dvě membrány – jedna je čerpací a druhá regulační. I ty je třeba zkontrolovat. Podívejte se i na filtry, vyměňte nebo je očistěte podle návodu výrobce. Pokud už vznikne problém, je lépe svěřit opravu odborníkům.

Benzin Natural 95, nebo víceoktanový?

Určitě volte víceoktanový, ale záleží na čerpací stanici. Některé prodávají čistý benzín, ten je bez starosti. Jiné s ekologickou složkou, ale s aditivy. Ty by měly odbourat ekologické přísady v palivu. K Naturalu 95 můžete přikoupit i aditiva, tak prodloužíte životnost benzínu bez zanášení zahradních pomocníků na 2–3 měsíce.

Dnes už se nevyplatí kupovat Natural 95 ve větších objemech – např. 20 litrů, pokud ho do měsíce nespotřebujete. Bez přidaných aditiv totiž vydrží maximálně měsíc.

Ostré sekací nože

Ostrý nůž je základ. A také vyvážený. Sekačka vibruje, neseká, může popraskat její skelet z  umělé hmoty. Vibracemi se také uvolňují šrouby na motoru. U křovinořezu nezapomeňte namazat kloubový systém a nechte si naostřit a vyvážit nůž. Jinak budou při práci vibracemi trpět ruce.

U motorové pily zkontrolujte lištu, jestli nemá otřepy (můžete je srazit pilníkem) a naostřete řetěz. Poháněcí kolečko – řetězka – by nemělo mít drážku hlubší než 0,5 mm. Důležité je také mazání řetězu. Pokud používáte na mazání řetězů v pile ekologický olej a nechali jste ho tam přes zimu, svěřte ji raději servisu. Řetěz už z 95 % tento olej nenamaže. Zhrudkovatí a mnohdy se musí dát nové čerpadlo, protože původní nejde vyčistit. 

Aku pomocníci

U pomocníků na akumulátory platí stejné pravidlo. Pokud jste akumulátory během zimy dobíjeli, mělo by být vše v pořádku. Navíc ostrými nástroji prodlužujete délku práce na zahradě. Pravidelně nedobíjenými akumulátory si zaděláváte na další problém. Snižuje se doba práce a po diagnostice v servisu vám může přestat platit záruka a budete si muset koupit nový.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio