Jak se fotí cestovatelský svět - Petr Kleiner, vítěz soutěže Cestovatelská fotografie roku 2020

Mobilní Indie. „Připomíná středověký obraz postav se zbožnými výrazy. Další pohled odhalí množství detailů, rozdílný styl oblečení jednotlivých aktérů a hlavně mobilní telefony, které vládnou současném světu napříč všemi kulturami" - charakterizuje mimo jiné fotografii Petra Kleinera předsedkyně poroty fotografické části cestovatelské soutěže Hanzelky a Zikmunda. 

Veronika Souralová, která je ředitelkou Czech Photo Centre v Praze, tak shrnula to nejpodstatnější, co porotu soutěže o cestovatelskou fotografii roku oslovilo. Ale s hostem nejnovějšího vydání pořadu Na cestách Petrem Kleinerem jsme si v Dobrušce nepovídali jen o této zajímavé fotografii.

Jeho tematický rozsah je mnohem širší. Vedle snímků z cest už proměnil v ocenění třeba i fotografie z prostředí sportu, kultury a nebo portréty.

S foťákem do bazénu

Možná vás napadlo, proč jsme se sešli s Petrem Kleinerem zrovna v Dobrušce, když v současné době žije v Hradci Králové. Tam mimochodem také vystudoval i fyziku.

Čtěte také

Ale jeho vášní je také potápění. To navíc spojuje s fotografováním velice neobvyklých scenérií.

Od vodních tvorů totiž brzy přešel k fotografování lidí pod vodní hladinou. A tak jsme si i o jeho nesmírně osobitých snímcích modelek ve vodou „načechraných" oděvních kreacích povídali pro pořad "Na cestách" ve městě F. L. Věka.

Tamní bazén, kde Petr Kleiner rád fotografuje, jsme ale na můj návrh vyměnili za kavárnu. I tam mě ale zajímalo, jaké to například je hledat modelku pro „podvodní" focení módy.

Z pěti stovek jen jedno foto roku

Ceny za nejlepší snímek třetího ročníku fotografické části soutěže Hanzelky a Zikmunda získal Petr Kleiner v konkurenci takřka pěti set přihlášených fotografií. Je to snímek barevný. I když ani černobílá fotografie mu není cizí Ba naopak.

Podle Petra Kleinera, který rád cestuje, je dalším důležitým rysem pro výběr motivů příběh. Jeho fotografie dokáží ukázat napjaté ticho ve sportu, poodhalují zákulisí zdánlivě známých prostředí, okouzlují - hlavně ty s „módou" pod vodou - jemností a malebností.

Od Flexarety k podvodní technice

Cestovat budeme tentokrát ale nejen světem nebo „světem" fotografie, v našem pořadu na vlnách Českého rozhlasu budeme i trochu „brouzdat" světem techniky.

Móda pod vodou

Myslím tím tu fotografickou, protože od dvouoké Flexarety se už Petr Kleiner dostal ke speciálnímu vybavení.

Víc fotograf než cestovatel

Čtěte také

Uslyšíte, že tak to Petr Kleiner zkrátka má. Dozvíte se také, jak se na cesty chystá aby pak pořídil dobré fotografie, jak respektuje nám odlišné kultury a nerad budí pozornost - což mu také pomáhá k působivým a přirozeným snímkům.

A jak například v Maroku byl na sebe naštvaný, že si vzal omylem jen černobílé filmy, aby nakonec byl za tu chybu moc rád. Mimochodem, z cestovatelského kufříku, který ani tentokrát při natáčení pořadu nechyběl, jsem mimo jiné vytáhl pro Petra Kleinera právě černobílé svitkové filmy.

Čtěte také

Fotografa s oceněními i v dalších prestižních soutěžích, jako je třeba Czech Press Photo, jsem tím ale nezaskočil. Bylo skutečně o čem si zajímavě povídat.
Takže vás srdečně zveme k poslechu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem a mým hostem, fotografem Petrem Kleinerem.

Stačí si v pondělí 31. ledna naladit stanice Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Pardubice v obvyklém čase po 18.hodině nebo si nás najít v audioarchivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související