Jak se naučit na hrnčířském kruhu? Chce to nejdřív vytočit tunu hlíny

18. březen 2021

Manželé Romana a Karel Neufussovi se výrobě keramiky věnují skoro třicet let. Za tu dobu svůj styl vypilovali a říkají, že největší krása je v jednoduchosti. „Líbí se nám jednoduché a čisté tvary. Je potřeba s citem vychytat tón hlíny a glazury, aby k sobě dobře pasovaly,“ říká Karel Neufuss.

Na kvalitě hlíny, ze které se keramika vyrábí, velmi záleží. Musí držet barvu a tvar i během vypalování na více než tisíc stupňů Celsia. 

Točení na kruhu je v rodině Neufussových většinou záležitostí Romany, která už má za sebou tuny vytočené hlíny. A jak říká, v praxi je to o tunách vytočené hlíny, než je člověk schopen vytvořit nějaký tvar, který stojí za to nechat vypálit.

„Takový jednoduchý základní hrnčířský kruh stojí kolem patnácti tisíc korun. Ale jsou lidé, kteří rádi tvoří i bez kruhu. Keramická hlína není příliš nákladná, pak stačí vyválet plát z hlíny a hrneček si z plátů stočit a nazdobit. I to vypadá moc hezky, radí keramička.

Přijít do koženého stavu 

Po vytočení výrobku na kruhu se musí nějakou dobu počkat, až se dostane do koženého stavu, a nechá se vzít do ruky, obtočit a různě nadekorovat. Do surové hlíny se vyškrabávají nebo vytlačují dekory podle fantazie. Ale výrobek může klidně zůstat jednoduše hladký. Teprve potom se vloží do pece.

V peci se pálí, nepeče

Výrobky z keramiky se vypalují v hrnčířské peci, ale husa by se tam podle Neufussových klidně taky upekla. „Máme kamarády, kteří to vyzkoušeli, a husička byla vynikající,“ směje se Karel.

Keramický hrnec, který se může dát do trouby místo plechového pekáče

Keramiku Neufussovi vypalují dvakrát. První přežah má kolem 900 stupňů Celsia. Z výrobku se tak dostane všechna voda. Pak se naglazuje a připraví se na další výpal  na 1160 stupňů Celsia. Poté výrobky chladnou 24 hodin, teprve potom jsou připravené k prodeji.   

Z keramické mísy chutná koláč nejlépe

Z keramiky se dají vypálit i hrnce s poklicí nebo zapékací misky vhodné do trouby. „Jediné, na co musejí dávat zákazníci pozor, při vytahování nepokládat horkou keramiku na studené dlaždičky. To by mohla keramika prasknout. Když vytahujete třeba koláč z trouby, nezapomeňte mít připravené dřevěné prkénko. Ale jinak je koláč pečený v keramice nejlepší,“ smějí se Romana a Karel, kteří s nadějí vyhlížejí léto, kdy snad doba pro odbyt jejich ručně dělaných výrobků bude příznivější.

Spustit audio

Související