Jak se z obyčejných palačinek stanou neobyčejné? Přišli na to v Chocni

25. červen 2019

Francouzské palačinky jsou velké, tenké, přeložené, se sladkou i slanou náplní. Připravují se na speciální francouzské plotně, na kterou se nemusí dávat tuk. 

Crêpes vyrábějí ve své kavárně v Chocni manželé Kateřina a Miroslav Meňházovi. Prozradili nám několik skvělých receptů.

Domácí palačinky, které se nepřipálí

Suroviny:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 400 gramů hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 40 gramů cukru
  • oříšek přepuštěného másla

Postup:

Nejprve smícháme mouku, sůl, cukr a vejce, můžeme přidat i oříšek přepuštěného másla, potom postupně přidáváme mléko. Důkladně promícháme a necháme chvíli odležet.

„Pořádně rozpálíme olej, teprve potom lijeme těsto na pánev. První palačinka se většinou nevydaří stoprocentně, ale od druhé palačinky už to frčí,“ říká Miroslav Meňház.

Pohankové palačinky bez mléka

Pro lidi, kteří nemohou laktózu, je vhodná varianta s vodou a pohankovou moukou.

Suroviny:

  • 0,5 l vody
  • 250 gramů pohankové mouky – té jemnější
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • rostlinný olej

Postup:

Nejprve spojíme vejce, olej, sůl a mouku, teprve potom přiléváme vodu a mícháme do hladka. Tuto variantu je dobré nechat dvě hodiny odležet, aby se těsto dobře spojilo. Těsto je nutné před každým smažením promíchat, aby se mouka neusadila na dně.

Tato varianta je výborná na slano se sýrem, vejcem a šunkou.

Palačinky můžete připravit nejen z pšeničné mouky a nejen na sladko

Palačinkové varianty na slano

Palačinky se plní přímo na pánvi. „Varianta s nakládaným hermelínem velice chutná pánům. Ale i některé dámy na ni přicházejí pravidelně,“ říká Kateřina Meňházová.

Nejprve se usmaží palačinka, na ni se navrství naložený hermelín, zabalí se do palačinky a opeče z jedné i z druhé strany. V tomto případě se musí palačinka skutečně obrátit na plotně, aby se hermelín rozpustil. Povrch dozdobí brusinky, jarní cibulka a natrhaná sušená šunka.

Slaných variant je mnoho. Výborné jsou palačinky s kozím sýrem, se špenátem a vajíčkem, sušenými rajčaty, čedarem a cibulkou, velmi oblíbená je palačinka s tuňákem.

Palačinka se slaninou, vejcem a sušenými rajčaty

Varianty na sladko

Jediná palačinka, která se sundává z plotny, je tvarohová. „Tvaroh se totiž nesmí upéct, to by pak vznikla tvarohová buchta. Co se týká palačinek na sladko, snažíme se o originalitu, děláme pohankové lívance s jahodami a kokosem a lískooříškovým krémem. I do tohoto těsta přidáváme trochu přepuštěného másla, těsto má hned jinou chuť. A s palačinkou se pak líp pracuje,“ vysvětluje Kateřina Meňházová.

Klasickou a chutnou náplní jsou nakrájená šťavnatá jablka, moučkový cukr, skořice, zakysaná smetana. Vše se zabalí do trojúhelníkového tvaru a navrch se nalije karamel.

Spustit audio

Související