Jak si poradit s popáleninami? Slunce a oheň jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem

7. červen 2018

Jana Lacinová v naší radioporadně. Téma: druhy popálenin, nejčastější příčiny, léčba a prevence.

Popáleniny jsou poranění způsobená účinkem vysoké teploty (horkými předměty, plamenem, horkými plyny, případně radiačním zářením). Dle výše teploty a doby jejího působení dochází ke vzniku změn na kůži a podkožní tkáni a k jejich částečné či úplné destrukci. Kromě místního poškození může dojít k poruchám regulace a funkce vnitřních orgánů.

Celkový klinický obraz závisí nejen na stupni popálení, ale také na jeho rozsahu. K jeho odhadu se používá tzv. pravidlo devíti podle Wallacea (hlava, horní končetina, bérec a chodidlo, stehno, horní část hrudníku, břicho, horní část zad, dolní část zad - každá z těchto částí odpovídá 9 % povrchu lidského těla).

S popáleninami se ročně léčí v průměru celé 1% obyvatelstva - tedy více než 100 000 lidí.

Neuvěřitelných 40 % popálenin se stane dětem - a paradoxně to bývá nejčastěji v době, kdy je celá rodina pohromadě, ale rodiče jsou zaujatí něčím jiným.

Opalování

V domácích lékárničkách míváme léky proti kašli, horečkám a bolestem. Neměli bychom ovšem zapomínat na léčivé prostředky při popálení prvního stupně nebo opaření, kdy jde skutečně o čas. Můžeme tak předejít vzniku puchýřů nebo následných jizev.

Sluneční spálenina je zánětlivá reakce povrchových vrstev kůže vznikající příliš dlouhým působením slunečních paprsků na kůži.

Prvním opatřením při ošetření spáleniny je chlazení postiženého místa. Nejjednodušší je přikládat obklad namočený v čisté vodě, lze ovšem také využít vychlazený odvar z černého či zeleného čaje.

Jana Lacinová

Můžete také místo namazat mastí na spáleniny, kterou dostanete v každé lékárně. Její aplikace však může být bolestivá, neboť mast je zapotřebí obvykle pořádně vetřít, přičemž se logicky nevyhneme doteku postižených míst. Lépe je tedy využít pěnu obsahující kyselinu pantotenovou, která podporuje hojení a obnovu kůže a jejíž aplikace vyžaduje pouze lehké rozetření.

Obvykle spálenina vzniká na okrajových částech těla, které jsme zapomněli natřít vhodným přípravkem. Nejbolestivější bývají spáleniny uší, nosu, pánské kouty, záda a dekolt.

Důležité je nepodceňovat ani malé spáleniny, neboť příznaky se mohou objevovat postupně a dosáhnout maxima až během 24 hodin.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související

  • Pozor na jarní opalování

    (RU) - Před nadměrným sluněním v jarních měsících varují dermatologové. Pokud se člověk spálí v dětství do puchýřků, přirozená obranyschopnost kůže se naruší a výra...