Jak si Židé připomenou osvobození Osvětimi, kdo dnes znevažuje šoa a jak zachránit židovské náhrobky

24. leden 2021

Jak si připomeneme výročí osvobození Osvětimi v období pandemie? Kdo dnes znevažuje holocaust? A jak zachránit zmizelé židovské náhrobky?

76 let od osvobození Osvětimi

Pandemie narušila řadu veřejných akcí, i letošní připomínku osvobození Osvětimi, která se musela přesunout do virtuálního prostoru. Z nevýhody se dá ale udělat i výhoda, protože díky internetovému přenosu bude možné propojit lidi mimo jiné v Praze, Terezíně a Jeruzalémě. O tom, jak oslavy proběhnou, hovořila s Martou Malou z Nadačního fondu obětem holocaustu Daniela Brůhová.

Pod záštitou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila se uskuteční od 10 hodin slavnostní vzpomínkové setkání v Hlavním sále Senátu. Bude ho živě přenášet zpravodajský kanál ČT24. Od 16 hodin proběhne česko-izraelské online setkání přenášené z Terezína a Jeruzaléma. To chce především veřejně podpořit přeživší holocaustu v době celosvětové pandemie. Od 18 hodin pak Židovské muzeum v Praze a Židovská obec v Praze pořádají slavnostní koncert ve Španělské synagoze. Bude ho přenášet muzeum na svém youtube kanále.

„Online kontakt zcela nenahradí ten osobní, ale myslím si, že ta pandemie je výzva pro naši práci. Abychom na připomínce obětí šoa dělali maximum, aby se hrůzy šoa nikdy neopakovaly,“ vysvětluje Marta Malá.

Znevažování holocaustu v roce 2020

„Aby se to už nikdy neopakovalo.“ Tato slova se objevují téměř na všech setkáních, která se konají v souvislosti s pronásledováním Židů za vlády nacistického Německa. Přece se ale stále znovu objevují lidé, kteří znevažují památku obětí holocaustu, a to i tři čtvrtě století poté.

„Výsměch místo piety zvolili loni v únoru a březnu organizátoři karnevalových průvodů ve španělských Campo de Criptana a Badajos. Někteří účastníci v nich promenovali v kostýmech nacistů spolu s figuranty znázorňujícími Židy z koncentračních táborů,“ vypočítává Leo Pavlát.

„Na druhé straně pozitivně vyzněl v roce 2020 střet o tragicky jedinečnou povahu holocaustu ve světě elektronických médií,“ pokračuje Pavlát. To se týká Facebooku, Twitteru či aplikace Spotify, které odmítly poskytovat prostor popírání a překrucování holocaustu.

„Holocaust zlehčující příspěvky zato bez ohledu na kritiku šíří čínská sociální síť TikTok, zatímco populární anglicky psaný slovník slangu Urban Dictionary se neostýchá mezi odkazy na nacistický koncentrační tábor uvádět například ,disneyland své dobyʻ,“ uzavírá Pavlát.

Jak zachránit ztracené židovské náhrobky

Jak by se vám chodilo po náhrobních kamenech? Špatně? Možná po nich chodíte, aniž byste to věděli. Židovské hřbitovy totiž ve velkém ničili nacisté i komunisté. Náhrobky používali nejrůznějším způsobem, některé dokonce rozřezali třeba právě na dlažbu. Tyto nečekané stopy zmizelých hřbitovů v českých zemích zachraňuje iniciativa Bejt Olam, hebrejsky Dům věčnosti. Ztracené náhrobky vyhledává a vrací na původní místa. Tomáše Jelínka, který Bejt Olam založil, se ptala Anna Jurečková.

„Jde o projekt, který se snaží jít proti historii. Snaží se jít vlastně proti těm totalitám. Totalitě nacistické a totalitě komunistické. A zachránit kus židovské historie, která měla jednou provždy zmizet,“ říká Tomáš Jelínek.

„Vznikl v roce 2018, kdy jsme začali s prvním nálezem, který nám věnoval herec Saša Rašilov, jehož rodina zachránila náhrobek ze hřbitova na Vodňanech. Byl vlastně prvním dárcem. A od té doby jsme využili toho, že řada osobností z různých důvodů a pohnutek takové kameny zachraňovala,“ doplňuje Jelínek.

Dobrovolníci z Bejt Olam spoléhají hlavně na spolupráci s veřejností. Cenné historické náhrobky můžete najít v podstatě kdekoliv: „Lidé mají možnost nahlásit nález skrze webové stránky, kde je formulář. Samozřejmě mohou zavolat na nejbližší židovskou obec, případně někteří lidé kontaktují správce židovských hřbitovů a ti pak kontaktují společnost Matanu. Je to vlastně celá řada cest a nakonec každá tak nějak skončí u té úzké skupiny lidí, která se tomuto projektu věnuje,“ uzavírá Jelínek.

Během dvou let působení dobrovolníci dokázali identifikovat a navrátit na původní hřbitov nebo umístit do meziskladu přes dvacet náhrobních kamenů.

Magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio