Jak správně držet jídelní nůž. Radí Eva Filipová

Správné držení příboru patří mezi hlavní znalosti etikety. Nůž nikdy nedržíme jako propisovací tužku, jak je často vidět v restauracích.

Nůž se drží opřený o střed dlaně. Vlastně se nám vnější konec nože zapichuje do dlaně. Horní část rukojeti je mezi prostředníkem a palcem. Ukazovák se pak opírá nahoře o nůž, ale ne tak, abychom se opírali o kovovou čepel nože.

Rozhodně ho nedávejte do úst a neolizujte. Také je potřeba pamatovat na to, že na určitá jídla jsou potřeba speciální nože. Například na ryby, na steaky atd.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová