Jak vidí povolební vyjednávání Martin Červíček, lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočechů?

4. říjen 2020 11:17

Politické strany a hnutí mají za sebou v Královéhradeckém kraji první jednání. Vedou se různými směry. O sestavení krajské koalice usiluje i lídr vítězného uskupení, tedy ODS, STAN a Východočechů Martin Červíček. O výsledku voleb i právě o následujících jednáních s ním mluvil reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Lídr koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček komentuje volební výsledek, kdy tato koalice v krajských volbách do zastupitelstva Královéhradeckého kraje zvítězila se ziskem 23,53 procent hlasů a tím pádem 12 mandátů v zastupitelstvu.

„Předně chci poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám v této době. A jsem moc rád za důvěru, kterou jsme od voličů dostali. A osobně jsem také velmi rád, protože se ukázalo, že cesta, kterou jsme se vydali, byla správná. Tedy oslovit volice, jako alternativa. My jsme chtěli říct, že jsme schopni vytvořit silný tým, který je složen ze zástupců, kteří tu čtyři roky poctivě pracovali."

Budete chtít pro sebe hejtmanské křeslo? Protože logicky se to nabízí, jste vítězi voleb.

„V první řadě si myslím, že jakákoliv koalice, která tady teď vznikne, by měla být založena především na věcném řešení problémů, principech a prioritách. O tom bychom měli dlouze diskutovat. Proto jsem říkal, že nejsem zastáncem toho, aby se něco takzvaně upeklo přes noc. Abychom se chytili kolem ramen a řekli si, že máme 23 mandátů a jdeme do toho. Ne, pojďme si vše říci a vysvětlit, co bychom ty čtyři roky dělali.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Abychom si také uvědomili, co za složité problémy nás čeká. Tato doba například z ekonomického pohledu jistě vůbec jednoduchá nebude. A až tohle vše budeme mít prodiskutováno, tak se máme bavit o onom takzvaném konkrétním mocenském uspořádání. V tuto chvíli se snažíme nějakou takovou koalici dojednat. Pokud jsme se hlásili k tomu, že chceme být lídři v případě úspěchu, tak bychom za to samozřejmě chtěli převzít také odpovědnost."

Čtěte také

Když se podíváme na konkrétní jednání o budoucí koalici, tak jakými směry jsou vedena?

„Potkali jsme se už prakticky se všemi partnery, subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva, s výjimkou SPD. Minimálně telefonicky jsme si něco řekli. V tuto chvíli to byla spíše taková oťukávací setkání. Navzájem jsme si pogratulovali k úspěchu a řekli si, že bude třeba jednat věcně o všech záležitostech, které čekají tento kraj."

V tuto chvíli tedy není vyloučena jakákoliv spolupráce, kromě SPD?

„Myslím si, že každý z nás má nějaké preference. I já ji mám. Dejte nám nyní čas na to, abychom jednali. Ale já bych byl velmi rád, aby vznikla důvěryhodná koalice, založená na nějakých principech. Aby to nebylo jen o tom vládnutí."

S jakým subjektem jsou naplánována první jednání?

„Už před volbami jsem říkal, že je mi blízká koalice, kde je KDU-ČSL. Budeme se setkávat a uvidíme, co bude mít opravdovou důvěru," uzavřel rozhovor Martin Červíček.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související