Jak vypadá vzácná forma olše lepkavé? Najdete ji jen v Brandýse nad Orlicí

16. říjen 2022

Brandýs nad Orlicí leží v kotlině vytvořené Tichou Orlicí. Díky tomu jsou v okolí vidět svahy porostlé listnatými lesy. V této malebné krajině najdete dvě zříceniny hradů, zámek, první přírodní labyrint v Čechách a mnoho dalšího.

V Brandýse nad Orlicí roste několik zajímavých druhů stromů. Například u fotbalového hřiště najdete pamodřín líbezný. To je čínská obdoba modřínu opadavého. Další dendrologická lákadla jsou pak v zámecké zahradě. Hned u vstupu stojí červenolistý buk s obvodem téměř pět metrů. Ještě větší zajímavostí je pak drobnolistá forma olše lepkavé, která se jinde v České republice nevyskytuje.

Kam na mloky?

Za návštěvu stojí také Čertova rokle. Kromě krásné přírody tam jsou totiž mloci skvrnití. „Mloci jsou tu k vidění nad ránem, před soumrakem nebo kdykoliv po dešti. Z dalších živočichů bych upozornil ještě na dva druhy užovek – užovku hladkou a užovku obojkovou,“ zve na procházku mykolog Libor Tmej.

Původně byly v Brandýse nad Orlicí dva hrady. Ten zachovalejší vznikl na přelomu 13. a 14. století. První zmínka o hradu Brandýs nad Orlicí je z roku 1298, kde se píše o Sezemovi z Brandýsa. „Zakladatelem byl ale zřejmě Jindřich ze saského Brandýsa. Původ jména Brandýs tedy nejspíš pochází ze sídla panství u Lipska v Sasku,“ vysvětluje brandýský patriot Jaroslav Hubený.

Zhruba ve stejné době byl postavený také hrad Orlík. „Oba tyto hrady tvořili takovou bránu. Říkalo se, že na obou stranách jsou lapkovské družiny, které odtamtud měly přehled a mohly okrádat kupce a karavany, které putovaly kolem Tiché Orlice,“ pokračuje Jaroslav Hubený.

Z Orlíku a Brandýsu nad Orlicí jsou dnes už jen zříceniny. V roce 1781 ale nechal rod Trauttmansdorffů v Brandýse postavit zámek, který je k vidění dodnes. Kromě toho je zajímavý také rehabilitační ústav z konce 19. století, budova radnice zhruba z roku 1901 nebo vila Ludmila, dnešní sokolovna, kterou nechal postavit rytíř Horský.

Čtyři roky života Komenského

Od roku 1957 je v brandýské radnici síň Jana Amose Komenského. Jsou tam uložené nejrůznější dokumenty a informace ze života zakladatele moderní pedagogiky. „Komenský tady strávil přibližně čtyři roky od roku 1622 nebo 1623. Nijak se tu neskrýval, normálně žil na území dnešního zámečku. Tehdy tam stál bratrský dům, kam Komenský přišel jako bezdomovec a vdovec,“ říká průvodce síní Antonín Sláma.

Komenský v Brandýse napsal knihu Labyrint světa a ráj srdce. Proto vedle nejstaršího pomníku Jana Amose Komenského v Čechách z roku 1865 vznikl také první přírodní labyrint, který má spisovatelovo dílo připomínat. „Když byste se podívali z nadhledu, tak je to v podstatě zemský kruh rozdělený poledníky a rovnoběžkami. Mezi nimi jsou průchody nastavené tak, aby cesta do středu labyrintu byla co nejkomplikovanější,“ vysvětluje autor labyrintu David Růžička.

Spustit audio

Související