Jak vyzrát na vyhřezlou ploténku? Neexistuje univerzální rada

15. říjen 2019

Trápí vás vyhřezlá ploténka? Je lepší operace, nebo konzervativní léčba? Podle lékaře Miloše Barny jsou  výhřezy plotének stále častější. A můžeme si za ně sami. Bolestem zad nahrává náš způsob života  s minimálním pohybem, častou jízdou v autě a žádným preventivním cvičením.

„Ploténka je důležitý orgán, který s věkem ztrácí svou elasticitu. Obsahuje jádro a obal. Jádro je málo stlačitelné a funguje jako tlumič nárazu. Přes noc nasaje tekutinu a zvětší se. Proto je největší riziko úrazu právě po ránu. Pokud uděláte neobvyklý pohyb, předkloníte se, vypnete zprudka tělo, pocítíte náhle prudkou bolest, která se vám tzv. zakousne do určité oblasti a vy se nemůžete pohnout. Já ze své praxe skoro neznám člověka, který by neměl nějaké problémy s páteří,“ říká MUDr. Barna.

Jeden dotaz za všechny

Posluchače Ireně je 56 let a už čtyři roky má vyhřezlou ploténku. Nejhorší bolesti ji trápí po ránu, ale jak se  rozejde, je to dobré. Snaží se cvičit, protože nechce na operaci. Co pro to má udělat?

Podle doktora Miloše Barny neexistuje člověk se stejnou páteří, neexistuje tedy žádná univerzální léčba. Na každého funguje něco jiného. Někdo má výhřez ploténky kolem pěti milimetrů a skoro o tom neví, další už je zralý na operaci.

„Když vezmu sto lidí s výhřezem ploténky a udělám magnetickou rezonanci, třicet procent z nich má vyhřezlou ploténku od dvou do šesti milimetrů. Pro někoho to nic neznamená, nic ho nebolí. Další skončí na operačním sále.  Pokud jsou trvalé bolesti v noze a v zádech, to není příznivé znamení.  Operace je nevyhnutelná, pokud je výhřez velký, člověk má potíže s močením a přestává cítit nohy.

Doktor Barna podporuje neinvazivní metody

Zásadní je uvolnění prostoru a snížení otoku kolem ploténky.  Je to takový boj s tělem, které chrání své nervy svou ztuhlostí. Existují desítky různých metod a způsobů, jak ztuhlost zmírnit.

„Já se snažím o lehkou mobilizaci, uvolnění svalů v oblasti páteře. Někdy pomůže rázová vlna, která snižuje napětí svalů v okolí páteře. Rázovou vlnu používáme jako součást komplexního vyšetření.  Její hlavní efekt je uvolnění dlouhých svalů podél páteře, které jsou ztuhlé. Ale po té aplikaci se nemusí pacient cítit dobře. Chce to vytrvat a opakovat. Další součástí léčby může být lymfodrenáž a suchá jehla, někdy pomůžou i tradiční metody, jako je například Vojtova.

Suchá jehla je speciální akupunktura ve spolupráci se suchým teplem, kdy se uvolní napětí v okolí páteře a pacienta to tolik nebolí. Léky nepoužívám, protože skryjí efekt mé terapie. A já potřebuji vědět, co pomáhá a co ne,“ uzavírá doktor Barna.

Nejdůležitější jsou ale podle Barny první tři sezení s pacientem, kdy hledají správnou protibolestivou  polohu. Poté se naučí  čtyři až pět základních úlevných cviků. Důležité je také znát pacientovu práci a koníčky, najít pohybové chyby, které dělají v běžném životě. I chůze s hůlkami, plavání nebo jízda na kole nemusí být vždy dobré, pokud se to s nimi přežene. Každý má jinou hranici, kterou by měl znát.

Spustit audio

Související