Jak zachránit srnče v trávě před ostrým břitem? Pomáhají ohaři, drony i speciální senzory

11. červenec 2022

Myslivci mají za sebou perné jaro. Zachraňovali srnčata. Právě v květnu a v červnu srny kladou svá mláďata do vysoké trávy. Chtějí je tak ochránit před nebezpečím. Na činnost člověka je ale instinkt nepřipraví. Ročně tak zemře až 70 000 srnčat.

„Nikomu bych nepřál vidět pohled při procházce loukou po senoseči. To se vám chce brečet. A proto jsme založili spolek Zachraň srnče z Vysočiny. Snažíme se tomu předejít,“ vysvětluje myslivec Ilja Šubert ze Žďáru nad Sázavou.

Srnčata umí najít ohaři i drony

Srnče má několik obranných mechanismů. Prvních několik dnů nevydává vůbec žádný pach, takže ho neucítí žádný predátor. Proto ho srna klade do vysokých travin, aby nebylo ani vidět. Navíc srnče před hlukem nebo nebezpečím neutíká. Jen se přikrčí. A to je právě kámen úrazu, kdy dochází ke střetu s lidskými potřebami.

Čtěte také

Právě v době, kdy srny kladou mláďata do trávy, dochází k prvnímu jarnímu sečení. Proto myslivci několik hodin před senosečí procházejí po domluvě s majitelem louky celý prostor. Na mláďata je upozorňují ohaři, kteří umí srnče najít a tzv. vystavit. Nesmí se ho ovšem dotknout. Jakmile srna ucítí cizí pach, mládě zavrhne.

„Nejčastěji si bereme dlouhé gumové rukavice, natrháme porost v okolí, tou travinou srnče podebereme a bez dotyku mládě odneseme mimo úsek senoseče. Domluva mezi myslivci a zemědělci je samozřejmě nutná. Navíc zemědělec by měl informovat myslivecký spolek před tím, než začne senoseč,“ říká myslivec.

Stop sečení srnčat - prohlídka louky

V současnosti ve vyhledávání mláďat v trávě výrazně pomáhají drony. „Ráno si musíte přivstat, slunce vychází kolem páté, a to už člověk musí být na značce, aby mohl s dronem začít létat nad travinou. Zemina a všechno kolem je totiž přes noc vychladlé a srnčata jsou pak na snímcích velmi kontrastní. Je to ovšem velmi drahé,“ konstatuje Ilja Šubert.

Každý, kdo projeví zájem o záchranu srnčat, může pomoct. Stačí se podívat na stránky https://www.zachransrncezvysociny.cz/ nebo kontaktovat myslivecký spolek ve svém okolí. Je také možné přispět finančně na účet, který je k tomu speciálně určený.  

Existuje už dokonce technologie na bázi barevného spektra. Žací stroj je vybaven třemi tykadly před žacími lištami, které zpracovávají senzorově zelenou a hnědou barvou. Pokud je tam hnědý flek, žací lišta se zastaví. Kolik takový stroj stojí? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související