Jak zmírnit dopad rozvodu na dítě? Dejte mu možnost se vyjádřit

13. leden 2016

Co je potřeba udělat, aby se na dítěti rozvod podepsal co nejméně? Manželé rozdělující svůj svazek často některé dopady rozvodu přehlížejí. Nebo si je neuvědomují.

„Snažte se mezi sebou komunikovat. Je důležité, aby rodiče byli schopni hovořit v klidu,“ poradil mediátor Zdeněk Trávníček.

Obecně se podle něj velmi často stává, že rodiče mají tendenci démonizovat druhého partnera. „Dítě se skoro stává partnerem nebo partnerkou pro toho rodiče, který se v konfliktu cítí ublíženě,“ dodává.

Taky se prý stává, že rodiče o rozchodu s dětmi moc nemluví. Podle Zdeňka Trávníčka mají prostě obavy, že by to dítě nepochopilo nebo mu to jednoduše nedokáží vysvětlit. Můžou se i stydět, protože rozchod vnímají jako selhání.

Spolu už být nechtějí. Zůstávají ale jen kvůli dětem

Holka, smutná, člověk, dítě (ilustrační foto)

Je to vlastně nejméně nešťastné řešení? „Pokud rodiče nejsou schopni ten vztah narovnat, je zpravidla lepší, pokud se rozejdou. Pro děti je to pak možná jednodušší. Nemusí být svědky dennodenních hádek a konfliktů. Nemusí být v té dusné atmosféře, kterou pociťují,“ říká Zdeněk Trávníček.

V České republice podle statistiků mírně klesá počet rozvodů, ovšem souběžně klesá i množství sňatků. Průměrně tak rozvodem končí až polovina manželství. Protahuje se však doba trvání průměrného manželství, překročila třináct let. A podle statistiků přibližně dvě třetiny návrhů na rozvod podají ženy.

Ani odborníci se však neshodnou, kdy je rozvod nejcitlivější s ohledem na děti. „Je těžké říct, v jakém věku je to nejméně snesitelné,“ přiznává však odborník. Podle něj malé dítě může vnímat negativní atmosféru.

Potomci mohou být citliví k tomu, co prožívají jejich rodiče. Ale i pro teenagera ta situace může být mnohem náročnější, pokud se jedná o těžký rozvodový konflikt. „Je důležité, aby děti měly možnost se vyjádřit, jak to prožívají. Nenechávat je bokem," dodává mediátor Zdeněk Trávníček.

Spustit audio