Jaké tuky po šedesátce používat při stravování, nebo co si mazat na chleba?

7. březen 2016

Rady a tipy jak změnit svůj životní sty. MUDr. Kateřina Cajthamlová odpovídá na dotazy našich posluchačů.

„Dejte pozor na glykemický index. Hlavně diabetici si musí dát pozor. Protože třeba vánočka s máslem má nízký glykemický index. Je to pro diabetiky nevhodná potravina. Vždy záleží na výšce, pohlaví, věku, váze, množství aktivní hmoty, genetické zátěži a množství cholesterolu. Důleřitá je také hladina jaterních enzymů a jak vypadá moč. Stejně tak záleží na aktuální psychické a fyzické zátěži. A mimo jiné i na ročním období," radí Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také

Po šedesátce nemazat nic! Žádná másla, žádné margaríny, jen tvarohové pomazánky a to se sníženým obsahem tuku. Rady doktorky Kateřiny Cajthamlové

Jak přestat mít chuť na sladké?

„Zkontrolujte si dostatečný přísun polysacharidů, čili škrobů. Nevylučujte přílohy a dostatek ovoce. Jezte brambory, rýži, luštěniny. Když tělo nemá dostatek polysacharidů, žádá monosacharidy a disacharidy. - tedy sladké! Když má tělo všeho dostatek, chuť na sladké vymizí. Pokud se mlsá těsně po jídle, je to lepší, než nahradit hlavní jídlo něčím sladkým," doporučuje Kateřina Cajthamlová.

Čokoláda

U glykemického indexu si všímejte, jaké množství sacharidů daná potravina má! Starší lidé by měli vylučovat sladké. Tedy ,,přestat sladit''.Rady doktorky Kateřiny Cajthamlové

Člověk, který touží po čokoládě, mívá psychogenní stres. Nebo může mít nějakou úzkost.

Čokoláda může nahradit sportovní aktivitu. Je zdrojem látek, které zvyšují endorfiny a enkefaliny.

Mlsání místo jídla je úplně nejvíc špatně!Rady doktorky Kateřiny Cajthamlové

,,Čtvereček čokolády těsně po kvalitním jídle, není problém. Nejezde ale čokoládu místo jídla,'' usmívá se Kateřina Cajthamlová.

MUDr. Kateřina Cajthamlová v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové, kde pokračoval projekt 6+1 aneb měníme životní styl s rozhlasem
autor: ebo
Spustit audio