Jakub Jan Ryba ukončil svůj život údajně sám, ale délka smrtelné rány na krku sebevraždě neodpovídá

28. březen 2023

Jakub Jan Ryba, autor České mše vánoční, byl ve své době snad nejvzdělanějším učitelem u nás. Ačkoli toužil stát se hudebním skladatelem, respektoval otcovo přání. Ve dvaadvaceti letech nastoupil na místo kantora v Rožmitále pod Třemšínem. 

Razil osvícenské myšlenky. Zrušil tělesné tresty, učil děti nejen obvyklým předmětům, ale také základům slušného chování, pravidlům zdravovědy a polního hospodářství. Sám měl kupu dětí a žil a skládal v bídě. Pochopení nenacházel ani u rodičů svých žáků, natož pak u vrchnosti. Když se k existenčním starostem a nenaplněným ambicím přidala ještě vážná choroba, došly mu síly.

Jakub Jan Ryba ukončil svůj život v padesáti letech 8. dubna 1815. Našli ho pod kopcem Štěrbina s krčními tepnami proříznutými břitvou. Vedle těla ležely Senekovy Rozpravy o Nesmrtelnosti duše.

Tradičně se má za to, že si vzal život vlastní rukou, přestože podle novějších výzkumů nebyl dopis na rozloučenou napsán jeho písmem a délka smrtelné rány na krku sebevraždě neodpovídá. Jako sebevrah byl pochován bez obřadu na zrušeném morovém hřbitově. Teprve po čtyřiceti letech byly jeho ostatky přeneseny na rožmitálský hřbitov.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio