Jan Kašpar. Zažil období vzletu i klouzavý sestup z výsluní

Před sto deseti lety, přesně 13. května 1911, dosedl se svým letadlem kousek od chuchelského závodiště Jan Kašpar. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsal Jaroslav Schovanec.

U závodiště dosedl Jan Kašpar v 7 hodin 45 minut po dálkovém letu z Pardubic, prvním takovém počinu v českých zemích. Jeho legendární let se jednou provždy zapsal do dějin českého letectví, které se tehdy teprve začínaly psát.

Socha aviatika Jana Kašpara těsně po instalaci

Jako první vzládnul let dlouhý dva kilometry

Ovšem inženýr Jan Kašpar do nich vstoupil ještě dříve, a to když v dubnu 1910 jako první Čech zvládnul přímý let dlouhý téměř dva kilometry. A nebo tím, že se do českého jazyka díky němu dostalo úsloví „mít oči jak z Kašparovy krávy“.

Průkopník letectví, konstruktér a pardubický rodák Jan Kašpar zažil vzrušující období vzletu a slávy, ale také klouzavý sestup z výsluní a smutné životní přistání.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit slavnému panovníkovi. Stačí říct Karlštejn.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.