Jana Boušková a Václav Vydra milují zvířata i koně pod kapotou. První se dali dohromady jejich psi

27. srpen 2021

Poznali se na střední škole, ale dohromady se dali později. Jana Boušková a Václav Vydra se poprvé viděli na škole v roce 1971, ale až v roce 2006 se po 23letém vztahu na psí knížku vzali. Jméno si ponechali každý své a mezitím si každý stihl odžít ještě jiné manželství.

 „Já ho viděla dřív než on mě. Bylo to na konzervatoři, měl na sobě baloňák a na hlavě klobouk! To mě děsilo, ptala jsem se, kdo to je, a bylo mi řečeno, že spolužák,“ vypráví Jana. „Já si jí vůbec nezapamatoval. Měla totiž blonďatou paruku,“ doplňuje Václav. „To je pravda. Říkali nám parukářky, já se svými vlasy nemohla být nikdy obarvená jako blondýna, to by mi asi vypadaly. A oni se nám furt smáli.“

Co předcházelo jejich definitivnímu propojení, na to Jana vzpomíná ráda: „Jela jsem vlakem do Ostravy a potkala jsem se zpěvačkou Pavlou Břínkovou. Ve vlaku se netopilo, bylo to den před Štědrým dnem, tak jsme si koupily šampaňský, a já pak s problémama vystupovala a těšila jsem se domů na slastný spánek. Najednou přišel Vašek – s  televizí a kloboukem – a řekl, že spolu budeme bydlet.“

„Ale to už bylo na spadnutí,“ upřesňuje Václav svůj pohled. „Mělo to ještě předehru. Já jsem Janu přepadl o prázdninách v Chorvatsku u moře. Vzal jsem psa a dělal jsem, že jedu kolem jen tak mimochodem.“

Speciální vysílání pořadu Slavné dvojice, tentokrát s Patrikem Rozehnalem, proběhlo živě na Zemi živitelce v Českých Budějovicích. Akce probíhá do úterý 31. srpna a vidět tu můžete vše, co souvisí se zemědělstvím a potravinářstvím. „Největším tahákem jsou historické i nové traktory a poprvé se předvedou noričtí koně, kteří také významně pomáhají zemědělcům,“ potvrdil předseda představenstva Martin Karban.

Oba jsou milovníci zvířat. Na vysílání je doprovodili jejich dva psi. Vaškovi pořídila prvního boxera máma (herečka Dana Medřická) za vysvědčení. Původně mu slíbila motorku, ale pak se bála, že si na ní něco udělá, tak navrhla štěně. Jana Boušková měla první žíhanou boxerku ve dvaceti letech a s Václavovým zlatým boxerem je dali dohromady. Bylo z toho šest štěňat, ale přežila jen čtyři. Přiznali, že psi směli i do postele, ale teď má výsostné postelové právo jejich kocour.

Nejen ke psům, ale i ke koním mají oba velký vztah. Václav si koně nejdřív půjčoval, a když se zranil, doporučil mu přivolaný veterinář skvělou koupi. „Tak jsme se tam jeli podívat a za dva dny jsme měli koně,“ vypráví Václav. „Koupili jsme si dvě sedla na jednoho koně a bylo to. Nijak jsme to neřešili, prodejce se podíval na naše zadky a určil každému z nás sedlo,“ smějou se.

Koně pod kapotou

Koně mají rádi i pod kapotou, oba jezdí rádi a rychle. Jana si sice při studiích řidičák udělala, ale v 29 letech ji opravdu naučil řídit až Václav. „Já jsem skákala na křižovatku a Vašek mě jenom chválil. A tou chválou jsem fakt vyrostla v dobrou řidičku. Ale autoškola byla peklo, ten instruktor jen mlátil do palubní desky a hulákal, že ho zabiju.“

S orientačním smyslem je Jana na štíru, ztratí se i podle navigace. „Ztrácím se běžně, tak volám Vaškovi, protože ten mi vždycky dobře poradí,“ chválí svého muže.

Na co Václav nejčastěji v autě nadává? Jejich hlasy znáte i z televizního pořadu o vaření Prostřeno – vaří doma spíš Jana, nebo Václav? A mají spolu spíš tichou domácnost, nebo Itálii? Poslechněte si v záznamu pořadu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.