Jazzový zpěvák. Snímek, který navždy změnil svět filmu

Dnešní výročí nám připomene událost, díky níž se z filmu stalo audiovizuální médium. Už tomu bude skoro sto let, kdy se k pohyblivým obrázkům přidal i zvuk. Napsal Ondřej David. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Premiéra filmu The Jazz Singer, tedy Jazzového zpěváka, byla naprosto přelomovým okamžikem. Právě při ní totiž herec z plátna poprvé promluvil k publiku a to zůstalo uhranuté. Dá se říct, že uhranuté zůstalo dodnes.

Synchronizovat obraz a zvuk trvalo řadu let

K tomu, co dnes považujeme za naprostou samozřejmost, totiž zvukový film, vedla ale dlouhá cesta. Přes třicet let, od prvních projekcí němých filmů, se různá studia pokoušela synchronizovat obraz se zvukem. Nakonec se to povedlo bratrům Warnerům, jejichž studio produkuje úspěšné velkofilmy dodnes.

Hrdinou dalších Příběhů z kalendáře bude cestovatel, který přivezl do Čech celou africkou domorodou vesnici.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související