Je čas na vymetení komínů. Víte jak správně zatopit?

27. září 2018

Chladnější rána a večery. Doutnající komíny a sem tam kominík. Přesně tak to v těchto dnech vypadá na českých střechách.

Podle kominíků vznikají hlavně na podzim zbytečné tlačenice, kdy lidé před topnou sezonou začínají na poslední chvíli shánět odborníky na revize a kontroly spalinových cest. Kontrolu komínu si každý uživatel může rozvrhnout po celý rok. „Není podmínkou, že to má být hned na jaře, nebo těsně před zimou,“ připomíná pan David z kominictví Köhler.

Kvalitu vytápění ovlivňuje i vlhkost dřeva

Aby bylo vytápění bezpečné a stoprocentní, měli bychom dodržet pár zásad. K zajištění čistších spalin nestačí jen kvalitní palivo a kvalitní kotel, nebo krbová kamna. Je třeba dodržovat i správný postup jak topit a v perfektním stavu udržovat spalinovou cestu. Pokud topíte dřevem, nemělo by být smolnaté, ani příliš vlhké. Navlhlé dřevo uvolňuje velké množství dýmu, dehtu a produkuje málo plamenů. Způsobuje tak zanesení ohniště, znečištění žáruvzdorného skla a ucpání komína.

Dřevo

Pokud je dřevo přesušené s vlhkostí kolem pouhých 7%, je to také špatně. Rychle se rozpálí a uvolněním extrémní teploty, může vzniknout dřevní plyn, který poté způsobí vznícení nebo dokonce výbuch. „Užitečným pomocníkem jsou vlhkoměry, které se prodávají v běžných hobbymarketech. Sehnání jsou také u specializovaných prodejců krbových vložek a kamen. Ideální je vlhkost od 15 do 20%. Vlhkost paliva je lepší kontrolovat po pár dnech uvnitř místnosti v domě, nežli venku v dřevníku. Tam bychom naměřili logicky vyšší procenta,“ radí kominík David Köhler.

Které dřevo dobře hoří?

Do kamen a kotlů se nebojte přihodit tvrdá dřeva, jako je habr a ovocné stromy. Udržují déle plameny a teplotu. Měkké dřevo jako je bříza, lípa kaštan nebo akát, hoří velice rychle. Proto jsou tyto listnáče vhodné spíš na zátop. Buk a jasan jsou pro topení v kamnech a krbu nejvhodnější. Rychle vysychají, lehce se zapalují a oheň z nich je živý se silně zářivými plameny. Když není dřevo, pomohou i dřevěné brikety.

Poznáte dobrého kominíka?

Kontrola komína by měla podle zákona proběhnout minimálně jednou ročně samozřejmě včetně převzetí potvrzeného dokladu od kominíka. V případě požáru nebo pojistné události by si toto potvrzení mohli vyžádat hasiči, nebo pojišťovna. 

Kominík by neměl mít problém prokázat se kopií výučního listu, kopií osvědčení, nebo občanským průkazem. Pokud je členem Společenstva kominíků ČR, vlastní průkaz, kde je vypsána jeho odborná způsobilost. Pokud se nechce prokázat, nebo váhá, je něco špatně. 

Kdo může provádět revizi spalinových cest a kdo pouhé čištění, to se dozvíte ze záznamu Radioporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související