Je krása dar nebo prokletí?

Dámské časopisy jsou plné na kost vyhublých modelek s perfektními obličejíčky a my, ženy, a zvláště dospívající dívky, se jim mnohdy bláhově chceme podobat.

Bohužel, naše touha po takovéto „kráse" končí ve spoustě případů nízkým sebevědomím a nespokojeností s naším tělem, která nás vede někdy přímo do těžké nemoci, v tom lepším případě pak do rukou plastických chirurgů. Ale co všechno plastická chirurgie současnosti vlastně obnáší? A jak plastičtí chirurgové vnímají ženskou krásu? O tom si budeme povídat ve čtvrtek 20. února s doktorem Bohumilem Zálešákem.

Doktor Bohumil Zálešák vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně, pracoval jako chirurg, následně absolvoval dlouhodobý studijně pracovní pobyt na předních pracovištích plastické a rekonstrukční chirurgie v Brazílii, Austrálii a USA. Po návratu ze zahraničí převzal vedení Oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc.

Je známý například rekonstrukčními operacemi obličeje u dívek závažně postižených obrovskými pigmentovými névy technikou opakované tkáňové expanze pomocí expanderů. Mimo jiné se specializuje na záchranu kriticky ischemických dolních končetin u pacientů s tzv. diabetickou nohou a na záchranu rukou u pacientů po závažných úrazech.

Česká televize o něm a jeho spolupracovnících natočila tři epizody pořadu Diagnóza. Je místopředsedou České společnosti plastické chirurgie a národním sekretářem za Českou republiku pro Mezinárodní společnost estetické chirurgie. Je ženatý, má dva syny, kteří mu dle jeho slov dělají velkou radost. Ve volném čase se věnuje tvorbě ateliérového šperku a rád cestuje.

Ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc si s doktorem Bohumilem Zálešákem povídala Zora Ježková ve čtvrtek 20. února.

autor: zos
Spustit audio