Je libo peroxid s citrónem? I tak se někdo snaží rozzářit svůj úsměv

12. září 2018

Zuby se zabarvují po celý život. Kvůli stravě i různým nápojům získávají pigmentaci, která zubům rozhodně nesluší. O radu můžete poprosit dentálního hygienistu. Ten rozhodne, jestli vadu na kráse odstraní mechanickým očištěním, nebo bělením.

„Určitě lepší variantou je, když leštíme metodou airflow (pískování) a klient odchází spokojený s čistě bílými zuby. Očistíme-li chrup jen do základního přirozeného odstínu, včetně odstranění zubního kamene, nemusí být lidé vždy s výsledkem zabarvení spokojeni. V takovém případě zvolíme chemické bělení,“ vysvětluje dentální hygienistka Iva Seinerová.

Pokud máte zbarvený do hněda jen jeden zub, který je mrtvý, bez nervů, v takovém případě se poraďte se svým osobním zubařem. Proces bělení se provádí vnitřkem, speciální bělicí hmotou.

Bělit můžete i doma

Nezvolíte-li návštěvu specialistů v ordinaci, můžete si pomoci zubními pastami, nebo pudry, které fungují na základě chemického působení přírodních enzymů. „Už jsem se ale setkala i s tím, že lidé ústa vyplachují peroxidem, nebo si na kartáček dají sodu s citrónem. V poslední době jsou moderní bio metody pomocí jadérek z malin, nebo jahod. Dokonce se pokoušejí čistit i živočišným uhlím. V neposlední řadě je to sůl, která může sklovinu mikroskopicky poškrábat.“

Kdy se bělení zubů nedoporučuje

Ne vždy je ale bělení chrupu vhodné. Na delší dobu by ho měly odložit těhotné a kojící ženy. Při procesu čištění by totiž mohly spolknout chemické látky.

O zubní protézy musíme pečovat dvakrát pečlivěji, než o vlastní zuby

Péče o zubní náhradu je stejně důležitá jako péče o vlastní zuby (ilustrační foto)

Po hezkém a bělavém úsměvu touží každý z nás. Ne každý však máme tento bonus daný od přírody. Mnozí si myslí, že o zubní náhrady nemusíme nijak extra pečovat, když jsou to zuby, které se nemůžou zkazit. Není to pravda.

Bělení zubů se neprovádí u malých dětí a mladistvých do osmnácti let. Není vhodné ani pro alergiky na peroxid, který bývá součástí bělících metod. Specialisté vám tento zákrok neprovedou ani po onemocnění paradentózou, nebo krčků.

Při bělení mohou mít jiný odstín můstky a korunky, bílé plomby i porcelánové zuby. Proto je nutná spolupráce dentálních hygienistů se stomatology, kteří rozhodnou o správném postupu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.