Je malé a nemotorné, ale vnímá naplno. Ukažte štěněti běžný život co nejdříve. Vyplatí se vám to!

27. leden 2020

Paní posluchačka si pořídila roční čivavu. Fenka je ale velmi bojácná, děsí se procházek a nové prostředí ji stresuje. Co s tím? Podle veterinární lékařky je to typický příklad toho, že štěně nebylo socializované. Dosud zřejmě nepoznalo jiný svět, než je kotec. V tomto případě je každá rada drahá.  Socializace ročního psa je mnohem složitější, než u malého štěněte.

Socializovat štěně je potřeba už v šesti, sedmi týdnech věku, tedy ještě u chovatele. V tomto věku štěňatům nedělá problém si zvyknout skoro na cokoliv. „ Ti správní chovatelé vědí, že je třeba nechat štěně pohladit od někoho jiného, vzít ho do ruky, postavit na stůl, česat je, prohlížet jim tlamičku, ouška, zkontrolovat drápky. Pokud si na to mláďata zvyknou v raném věku, nedělá jim to později žádný problém,“ říká Lída Růžková.

„Je třeba také ukázat štěňatům, že život se neodehrává jen v kotci nebo v nějakém pokojíku. Na sedmi týdnech klidně vezměte vodítko, nasaďte obojek, vezměte štěně do auta, do výtahu. Ať si zvyká na různá prostředí, ruchy a hlasy,“ radí veterinární lékařka.

Při převzetí zkontrolujte uši i skus

Nejlepší doba pro převzetí štěněte je osmý až devátý týden. Štěňata s PP to mají dokonce předepsané, neměla by se k novým majitelům dostat dříve, než po ukončení sedmého týdnu. A co všechno byste si měli u chovatele při převzetí štěněte ověřit?   

Zkontrolujte si zdravotní stav štěněte, výživnou kondici, kvalitu srsti, čistotu uší. Stává se, že štěňata trpí ušním svrabem. V kožíšku by neměly být blechy.

„Noví majitelé štěňat si většinou nekontrolují u psů sestouplá varlata, to je nejčastější problém. Případně skus, tedy postavení horní a dolní čelisti tak, jak je u dané rasy předepsané. S tím se setkávám nejčastěji, že nový majitel podepíše smlouvu o tom, že zdravotně je vše v pořádku, a my ve veterinární nemocnici zjistíme, že to není pravda. Ve smlouvě by také mělo být napsané, kolikrát bylo štěně odčerveno, očkováno, a jestli má čip nebo tetování.  

Psi bez průkazu původu?

Psy bez průkazu původu veterinářka nedoporučuje. Podle Lídy Růžkové není u štěňat bez PP nikdy jistota správného výběru rodičů, tudíž hrozí genetické nesrovnalosti.

„Nemyslím si, že by chovatelé těchto štěňat nebyli svědomití. Ale už z nějakého důvodu nedošlo k uchovnění matky nebo otce. A to je spojeno s lékařskými vyšetřeními, bonitacemi, atd. Pokud toto chovatelé neabsolvovali a provedli křížení bez PP, má to nějaký důvod. Ta štěňata si pak mohou nést nějakou genetickou informaci pro onemocnění nebo nějakou vadu, takže já osobně bych to úplně nedoporučovala,“ říká Lída Růžková.

Spustit audio

Související