Je rozhodnuto. Perlu čeká demolice, nahradí ji nové centrum

18. listopad 2016

Orlickoústecká radnice už má jasno, jak naloží s areálem bývalé textilky Perla. Komplex budov v centru města pozvolna chátrá od roku 2009, kdy firma ukončila výrobu. Město poté pozemky i se stavbami za 30 milionů odkoupilo a uvažovalo, co s nimi udělá. Zastupitelé tento týden jeden z návrhů schválili.

Radnice uvažovala nad dvěma návrhy a cíl byl stejný: na místě Perly by měl vzniknout dům dětí a mládeže a centrum rozvoje. Jediný rozdíl by v provedení.

Jedna varianta počítala s tím, že radnice nechá současné tovární haly a budovy opravit a ve stávajících prostorách dům dětí a rozvojové centrum vybuduje. Tato varianta by byla sice dražší, ale radnice by na ni mohla získat dotaci. Nemohla by ovšem postavit všechno, s čím počítá celkový návrh.

Druhá možnost, nad kterou vedení města uvažovalo, pak byla demolice areálu a všechno by se postavilo znovu. Tady by město mělo volnou ruku a mohlo by postavit všechno, co je v návrhu.

Čtěte také

Zastupitelé na svém jednání tento týden odhlasovali druhou variantu. Tedy že město nechá budovy zbourat a všechno postaví znovu. V návrhu se počítá s několika novostavbami, jako je veřejná tělocvična, malý park, dům dětí a mládeže by měl třeba i vlastní nahrávací studio atd.

Plánovaná podoba areálu Perly v Ústí nad Orlicí

Radnice plánuje, že s demolicí areálu by se mohlo začít už příští rok, v roce 2018 by pak mohly začít stavební práce na nových budovách. Ústí stavbu zaplatí ze svého rozpočtu. Předběžná cena domu dětí a mládeže včetně demolice je kolem 55 milionů korun, z toho chce radnice zhruba polovinu částky pokrýt úvěrem.

Propočet celkových nákladů
Dům dětí a mládeže Duha 53.830.000 Kč
Centrum rozvoje 49.200.000 Kč
Střední škola uměleckoprůmyslová 104.820.000 Kč
Multifunkční vzdělávací centrum 45.360.000 Kč
Obchodní dům 66.900.000 Kč
Celkové investiční náklady 320.110.000 Kč

 

Část areálu chce využít i Pardubický kraj a přesunout tam některé obory střední školy uměleckoprůmyslové. Některé současné budovy město nechá stát a bude tam komerčně pronajímat kanceláře, o zbytku se teprve rozhodne.

Část pozemku by radnice ráda předurčila k výstavbě obytných budov, ale zatím tam nejspíš bude parkoviště, které by mělo částečně vyřešit problémy s parkováním v centru Ústí.

Plánovaná podoba Domu dětí a mládeže Ústí nad Orlicí
autor: zen
Spustit audio