Je v České republice hodně nebo málo vysokoškoláků?

14. červen 2016

Jaký bude systém hodnocení vědců, nebo jakým způsobem se budou rozdělovat peníze na vědu a výzkum do roku 2020 a to nejen v Královéhradeckém kaji? O tom mluvil se zástupci hradeckých vysokých škol i zaměstnavatelů z regionu vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Jedním z bodů diskuze byla i například dostupnost vysokého školství v České republice.

„Je pravdou, že jsou tady i tendence, proč nám vysoké školy produkují nezaměstnatelné absolventy," říká místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Čtěte také

A zároveň dodává, že některé obory mají víc studentů, než kolik je v daném oboru na trhu práce volných míst: „Jistě, nechť každý studuje co ho baví. Ale je potřeba si také říct, že to má i národohospodářské důsledky. Protože za ty lidi platíme zdravotní a sociální pojištění, platíme i režii škol. A pak vyjdou absolventi, kterým to jejich vzdělání k té praxi příliš nedopomůže. Nebo k tomu, aby byli zaměstnáni v tom svém oboru."

Dnes se divíme, že vysokoškoláků máme moc. Je to bohužel dáno politikou, která se zde mnoho let uplatňovala. Vysoké školy byly financovány z velké části právě podle počtu vysoškoláků.Josef Hynek, rektor Univerzity Hradec Králové

Podle rektora královéhradecké univerzity Josef Hynka by studentů méně být mohlo: „Dnes se divíme, že vysokoškoláků máme moc. Je to bohužel dáno politikou, která se zde mnoho let uplatňovala. Vysoké školy byly financovány z velké části právě podle počtu vysoškoláků, podle počtu přijatých studentů. Já se teď nechci tvářit, jako že my, tedy vysoké školy, za to nemůžeme. Na druhé straně, ve chvíli, kdy dostáváte peníze podle počtu studentů a jste vlastně podle toho hodnoceni, a vláda říká, že vysokoškoláků máme málo, tak vysoké školy prostě přijaly vysokoškoláků víc."

Univerzita Karlova v Hradci Králové otevřela první budovu nového kampusu v sousedství fakultní nemocnice. Nové prostory v objektu za 315 milionů korun získaly Lékařská a Farmaceutická fakulta UK

I přesto jsou na tom hradecké vysoké školy s výukou i publikační činností dobře a nemají se prý za co stydět, říká Pavel Bělobrádek: „Například Farmaceutická fakulta, sice je to fakulta Karlovy univerzity, ale patří ke špičce celorepublikově a má mezinárodní srovnání. A jsou tady i další velmi dobré týmy a já jsem přesvědčen, že z toho, co jsme tady slyšeli, tak je snaha aby i Královéhradecký kraj byl univerzitním krajem. A krajem, ve kterém se dá dělat velmi dobrá věda."

Dalšími body v diskuzi bylo například hodnocení vědy nebo její financování.

autor: zen
Spustit audio