Jean Gabin. Zasmušilý komisař Maigret

Francouzský herec Jean Gabin se narodil 4. května 1904. Původně se jmenoval Jean-Alexis Moncorgé. Když se rozhodl pro herectví, přejal pseudonym svého otce. Jeho rodiče byli kabaretní umělci, ale on se chtěl stát strojvůdcem. Otec ho malou lstí přivedl zpět ke kabaretu a bylo rozhodnuto. První úspěchy sbíral v kabaretech Folies Bergére nebo Moulin rouge. Proslavil se však díky filmu. Zapojil se do osvobozování Francie a po válce ho čekalo období největšího úspěchu.

Jean Gabin se dostal i do Hollywoodu, kde ale se svou tvrdohlavostí narazil. Nepomohl ani milostný vztah s Marlene Dietrichovou, která mu pomáhala s učením textů a pilováním výslovnosti. Na konci druhé světové války se Jean Gabin aktivně zapojil do osvobozování Francie a se svým tankem se dostal až k Hitlerovu Orlímu hnízdu v Berchtesgadenu. Po válce ho čekalo období největšího úspěchu.

Ve výčtu slavných rolí jednoznačně kraluje komisař Maigret, kterého ztvárnil ve třech filmech. Autor literární předlohy Georges Simenon považoval Gabina za ideálního představitele titulního hrdiny svých románů. Jean Gabin říkával: „Nejsem u filmu pro slávu. Pracuji pro peníze, které přepočítávám na krávy. A komisař Maigret, to je už pořádné stádo.“

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.