Jeden hrad a v něm desítky dalších. Na Svojanově mají unikátní modely

10. duben 2021

Miloš Dempír je kastelánem hradu Svojanov a majitelem zámečku Poláky. Doma si ale sestavuje další sídla. Unikátní sbírka jeho modelů hradů a zámků, největší ve východních Čechách, bude opět k vidění v Domě zbrojnošů na Svojanově.

V Domě zbrojnošů bydlela už v 15. století hradní posádka. Objekt je jedinečný v tom, že nebyl nijak významně přestavovaný. Součástí jeho krovu jsou tak středověké prvky, dokonce značky tesařů a truhlářů. Obyčejná půda to tedy rozhodně není. Do tohoto krásného prostoru Miloš Dempír umístil svoji rozsáhlou sbírku, vystavuje tam sto modelů hradů a zámků.

Hrad Svojanov

Ve stálé expozici najdete modely, vytvořené z klasických modelářských kolekcí, které jsou dostupné v obchodech. Miloš Dempír ale v posledních letech pracuje hlavně na autorských modelech. „Tak jak jsem byl fanda do památek a měl jsem spoustu oblíbených, jejich vystřihovací modely neexistovaly, takže jsem si je začal vyrábět sám,“ vysvětluje Miloš Dempír.

„Nebytné je sehnat půdorysy objektů, když se zadaří, tak i nákresy stěn. Samozřejmě celou řadu fotografií, pak už je možné model rozkreslit. Autorské modely se mi doma už začaly hromadit, a tak jsem je postupně zmenšoval a zmenšoval, až začaly vznikat vlastně miniatury hradů a zámků. Doma má člověk podmínky omezené, ale tady na hradě se ten prostor nabízel. Stálou expozicí jsem vlastně navázal na úspěšnou výstavu modelářů, která v domě zbrojnošů byla jako první,“ doplňuje kastelán.  

Na začátku byl Belveder

S modelařením Miloš Dempír začal už v dětství. „Přivedla mě k tomu a také mě učila moje babička. Hodně jsme cestovali. Můj první model, klasická vystřihovánka, byl model letohrádku královny Anny, Belvederu na Pražském hradě. A následovala Červená Lhota.

Miloš Dempír se postupně propracoval až k velmi složitým modelům. „K těm, co byly nejnáročnější, určitě patří Hrádek u Nechanic. Není až tak velký, prostorově nevypadá, ale je propracovaný až do těch nejposlednějších detailů. Třeba jeden komín tvoří osm dílů. Jsou tam plastické římsy, plastické členění oken, zkrátka všechno to, co člověk v reálu dokáže okem zachytit,“ dodává Miloš Dempír.

Pracuje na modelu svého vlastního zámku

První model hradu Svojanov Miloš Dempír vytvářel v době, kdy ještě nevěděl, že se na něm jednou stane kastelánem. „Ten jsem dělal už v 90. letech, je součástí těch mých miniaturních staveb. Ale naší expozici tady dominuje hrad Svojanov z doby asi před deseti lety. Je to klasický vystřihovací model, který navrhl jeden z našich předních modelářů Milan Bartoš. Vytvářel ho podle projektové dokumentace, protože v té době hrad procházel rozsáhlou rekonstrukcí.

Zámek Žleby

V současné době Miloš Dempír pracuje na modelu zámku Poláky, barokní objekt v severních Čechách koupil v loňském roce a bude ho opravovat. „Nedávno byl zámek Poláky vydán i jako vystřihovánka, takže ten jsem si pořídil, ale kromě toho už pracuji na vlastním modelu, ruční verzi, která se od té sestavovací samozřejmě liší,“ dodává závěrem kastelán a nadšený modelář.

 

autor: BRA
Spustit audio

Související