Jedenáct soch za hodinu vznikne v Hlinsku na Dnech dřeva

31. červenec 2019
Rozhlasové studio

V pátek a v sobotu zaplní památkovou rezervaci Betlém v Hlinsku osmé „Dny dřeva provoněné levandulí“. Na své si přijdou jak pánové, tak dámy i nejmenší návštěvníci. Program je bohatý, hlavním lákadlem ale budou řezbáři s motorovými pilami.

„Letos přislíbilo účast 11 řezbářů a novinkou je to, že to bude mezinárodní setkání. Kromě České republiky uvidíme řezbáře ze Slovenska, Polska a Německa,“ říká vedoucí informačního turistického centra Hlinsko Petra Plisková.

Koníček nejen pro muže

Zajímavému koníčku se ale nevěnují jenom drsní muži: „Letos tam bude řezat jedna mladá žena, přijede s přítelem. V loňském roce jsme také měli jednu smíšenou dvojici, ale to byla maminka se synem.“

Zajímavou podívanou bude takzvaný speed carving. „Mají šedesát minut na to, aby vyřezali ze špalku dřeva celou sochu, včetně konečných úprav. Za šedesát minut nám tam vznikne jedenáct soch, říká Petra Plisková. Speed carving uvidí návštěvní jak v pátek v 15 hodin, tak v sobotu od 13 hodin.

Dny dřeva v Hlinsku jsou vlastně takovým setkáním řezbářů, kteří se věnují práci pilou. Každý rok předvádí své dovednosti a vytvářejí sochy na dané téma. „Letos jsou to lavičky, které budou určeny pro dražbu, nebo pro umístění v Hlinsku. Na nich budou pracovat dva až tři dny,“ říká Petra Plisková.

Sochy na zahradu i do domu

Jedna z laviček a dvaadvacet soch ze speed carvingu půjde v sobotu v 16 hodin do dražby: „Jestli máte na zahradě, nebo v interiéru místo, kam by se vám taková socha hodila, tak si jistě téma vyberete, můžete si ji vydražit a rovnou odvézt.“

Protipólem tvrdé práce řezbářů, kteří si pilou podmaňují dřevo, bude levandule: „Aby i ženy našly svoje téma, spolupracujeme s levandulovým statkem z Bezděkova, který tam bude mít stánek. Takže spousta věcí včetně jídla, vína, možná i klobásy, vloni byl levandulový hamburger. Spousta olejíčků, kytiček, výrobků z levandule. A bude tam dalších několik stánků, které se věnují tomuto tématu,“ láká Petra Plisková.

Muzika, hry i kat

V doprovodném programu vystoupí také mistr kat, který přiveze spoustu mučicích nástrojů a ty bude na akci předvádět i na divácích. „Toto řemeslo souvisí se dřevem odjakživa. On u toho bude mít takovou přednášku, kde bude říkat, jak to všechno vzniklo,“ vysvětluje Petra Plisková.

Chybět nebude ani muzika. V sobotu po 17. hodině vystoupí kapela Karel Gott revival Morava a děti se už ve 14 hodin můžou těšit na pohádku. „Budou tam mít i dílničku. Můžou si ozdobit dřevěný meč a odnést si ho s sebou. A Lesy ČR už tradičně navštěvují naši akci. Ti mají také dílničku a chystají i zajímavou přednášku na pódiu,“ uzavírá Petra Plisková. Vstup na Dny dřeva je zdarma.

Spustit audio

Související