Jedno léto, moře zážitků. Co si v našem kraji užijete?

Dobrodružství, historie i poznání. Jsou místa, kde to všechno můžete pěkně propojit. Východočeské výlety vás tentokrát zavedou k oblíbeným turistickým cílům v našem kraji.

Oblíbená sjezdovka Peklák v České Třebové se na jaře proměňuje na bikepark. Najdete v něm sedm tratí různých obtížností, od černých pro zkušené ridery, až po modré trasy, které sjedou i děti. Na tratích je celá řada objízdných skoků i klopených zatáček. Pokud zrovna nevlastníte horské kolo, můžete využít i služby místní půjčovny.

Vlek nahoru na  sjezdovku vyveze motokáry i kola

Další adrenalinovou atrakcí, kterou Peklák nabízí, jsou horské káry. Nahoru na kopec se v nich, stejně jako na kolech, dostanete rychlým vlekem. Trasy pro motokáry vedou po hlavním svahu sjezdovky a jsou dlouhé 800 metrů. Děti, které ještě nedosáhly výšky 150 cm, a tudíž nemohou jezdit samostatně, se do káry s jedním dospělým pohodlně vejdou.

Romantická Litice

Jen pár kilometrů od Žamberku stojí hned několik středověkých hradů. Jeden z nich, Litice nad Orlicí, se zapsal do českých dějin jako možné rodiště krále Jiřího z Poděbrad. Středověkou a tajemnou atmosféru si hrad udržel dodnes. Je to také díky tomu, že stojí na velmi romantickém, zdálo by se, až utajeném místě.

Na hrad Litice se dostanete jen pěšky. K jeho branám vás zavede asi půlkilometrová cesta lesem, vyšlápnete si pěkně do kopce. Hrad totiž stojí na ostrohu nad vodami Divoké Orlice. V době panování Jiřího z Poděbrad se stal hradem královským a Jiří na něj nedal dopustit. Svoje sídlo si zásadně přestavěl a rozšířil i jeho opevnění.

Okno ve velkém sálu hradu Litice nad Orlicí

Do dnešních dnů se zachoval tzv. jižní palác a věž s vyhlídkou. Při prohlídce vás jistě zaujmou pozůstatky kamenných krbů, královská kaple ve věži i nová expozice s nálezy středověkých kachlů. Posledním velkým úlovkem archeologů, kteří na hradě stále pracují, je mince z 15. století, z doby vlády Matyáše Korvína.

Košumberské léto

Luže na Chrudimsku vás upoutá už z dálky. Má dvě krásné dominanty. Jednak je to poutní kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku, který v posledním desetiletí sedmnáctého století vybudoval italský architekt  G.B. Alliprandi. Druhou dominantou je zřícenina gotického hradu Košumberk, založeného počátkem čtrnáctého století.

Do areálu hradu se dostanete zdarma. Pokud si ale chcete prohlédnout jeho expozice nebo se podívat na vyhlídku, bez vstupenky to už nepůjde. S ní se dostanete do hradního paláce, budovy purkrabství nebo lapidária s výstavou velkoformátových fotografií.  Krásná odpoledne a večery na hradě si můžete užít i v rámci programu Košumberské léto, festivalu divadla, hudby a zábavy. Program najdete na webových stánkách města Luže nebo facebooku.

Do chládku skalních obydlí

Bylo to nejlevnější bydlení. Alespoň pro krajánky, kteří před pár stoletími přicházeli do okolí Zderazi na Chrudimsku, aby si tu našli práci. O tom, že v obydlích, vytesaných do skály, bydleli lidé celoročně, vypovídají zápisy v místní kronice.

Nicméně přesné datum, kdy si lidé poprvé začali do pískovce hloubit sklepy, chlévy i obytné prostory, neznáme. První sklepy byly vybudované zřejmě už před třicetiletou válkou. Sloužily pak i v době jejího průběhu, jako úkryty pro úrodu i majetek, hlavně před vojskem.

Skalní obydlí ve Zderazi

Z 27 dochovaných pískovcových sklepů jsou veřejnosti přístupné tři. Jeden z nich prokazatelně v minulosti sloužil chudým lidem k bydlení. Pro dokreslení atmosféry je v něm i dnes umístěna postel, pec i truhla na oblečení. Prohlídky probíhají v létě každý den mimo pondělí, návštěvníci se ale musí předem přihlásit na telefonním čísle průvodce, které uvádějí webové stránky obce Zderaz. 

autor: BRA
Spustit audio

Související

  • Malá velká Luže

    Luže je malé městečko, má ale celou řadu evropsky významných památek a bohaté dějiny. Navíc krásné okolí a výjimečně kvalitní ovzduší. V Luži se opravdu nadechnete.

  • Skalní obydlí ve Zderazi

    Pro naši generaci je těžké si představit, jak se asi žije v obydlí vytesaném ve skále. Přesto jsou místa, kde lidé skutečně skály obývali. A to celoročně. Do takové...

  • Prázdninové cesty k vodě

    Ve vedru se hodí zchlazení. A kde jinde než u vody. Český rozhlas Pardubice pro vás na léto připravil seriál o nejkrásnějších přírodních koupalištích v našem kraji.