Jedno z nejmenších muzeí najdete v Bystrém. Patří ševcovskému řemeslu

18. červen 2022

Roubenka čp. 137 se řadí k nejstarším chalupám ve městě. A protože se v ní kdysi šily boty, vzniklo tu malé muzeum s expozicí ševcovského řemesla. To k Bystrému patřilo už tradičně.

Poblíž Bysterského potoka stojí roubená chalupa po tři století. Říká se jí Brtounova, protože ji po generace vlastnil rod Brtounů. Na štítu chalupy je namalovaný letopočet 1723. Tehdy se chalupa v lokalitě Na Podměstí začala stavět. Údaje o stavení čp. 137 ve Vedřelově ulici skutečně sahají k tomuto datu, kdy na obecním místě postavil svou chalupu Jiřík Michl.

Rod Brtounů začal chalupu obývat v roce 1772. Nejznámějším majitelem chalupy byl v letech 1848 - 1868 Jan Brtoun. Byl to vlastenec a propagátor myšlenek Karla Havlíčka Borovského. Jméno Brtoun vstoupilo dokonce do české literatury, příběh Jana Brtouna zaznamenala spisovatelka Teréza Nováková v románu Na Librově gruntě.

Brtounova chalupa je jedním z nejstarších dřevěných objektů v Bystrém

Potomci rodu Brtounů v ženské linii žijí v Bystrém dodnes. Posledním mužským pokračovatelem rodu byl herec Antonín Brtoun. Jako absolvent herectví pražské DAMU působil v divadle v Hradci Králové, později přešel do Městských divadel pražských. Antonín Brtoun si zahrál například ve filmech Akce Bororo, Lev s bílou hřívou nebo televizních seriálech Dobrodružství kriminalistiky a Panoptikum Města pražského. 

Ševcovská dílna v maštali

Světnice Brtounovy chalupy, s hambalky, kamny i bylinkami působí velmi autenticky, ostatně celá chalupa je zařízená v duchu lidové kultury. Město Bystré v prostorách bývalého chléva zřídilo expozici ševcovského řemesla. Jednak proto, že jeden z majitelů Brtounovy chalupy byl velmi vážený švec, ale také hlavně kvůli tomu, že ševcovina byla v 19. století v Bystrém tím nejrozšířenějším řemeslem.

Už v druhé polovině 19. století bylo v Bystrém mnoho obuvnických dílen. Na začátku 20. století vznikla Lípova továrna, která přešla na strojní výrobu a zaměstnávala až 300 dělníků. V roce 1930 bylo v Bystrém kromě této továrny dalších osm velkovýrobců obuvi a devět samostatných obuvníků. Znárodněné obuvnické závody pak přešly pod národní podnik Botana Skuteč, v Bystrém se vyráběly například lyžařské boty.

Ševcovské náčiní

V interiéru Brtounovy chalupy si můžete pohlédnout nástroje, nářadí i materiály, se kterými ševci kdysi ve svých dílnách pracovali. O historii tohoto řemesla a tradicích ševců v Bystrém se dozvíte od průvodce. Pokud návštěvu minimuzea plánujete, průvodce je třeba předem telefonicky kontaktovat, čísla najdete na webových stránkách města nebo informačního centra.

autor: BRA
Spustit audio

Související