Jednoduché marokánky s růžovou čokoládou od Josefa Maršálka můžete mít už za patnáct minut
Marokánky jsou známé svou křupavostí, karamelem, oříšky, kandovaným ovocem a třeba rozinkami. Jednoduché, ale luxusní, můžete vykouzlit už za patnáct minut. Zajímavostí je použití soli na dozdobení, která pomůže zvýraznit všechny ostatní chutě.
- na 16 marokánek o průměru 6 cm:
- 100 g cukru
- 30 g másla
- 60 g mléka
- 30 g medu
- 75 g oblíbených ořechů
- 50 g rozinek (velké jumbo zlaté)
- 50 g kandované kůry
- 1 g soli (nejlépe šupinky maldonské mořské soli)
- 50 g hladké mouky
- 1 větší špetka mleté skořice (nebo jiné oblíbené vánoční koření)
- na dohotovení:
- oblíbená čokoláda (méně sladká)
- 1 hrst mrazem sušených malin
- 1 lžička mořské vločkové soli
Postup
Nasekáme ořechy, kandované ovoce a rozinky na menší kousky. Ořechy opražíme.
Nasekané ingredience dáme do hrnce a k nim přidáme máslo, cukr, mléko, med, sůl a koření.
Za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme jednu minutu, a poté vmícháme 50 g hladké mouky. Hned vypneme a stáhneme z plotny. Vznikne konzistence hodně řídké marmelády.
Tuto hmotu můžeme klást na plech vyložený pečicím papírem ve formě hrudek, nebo použijeme k tvarování silikonovou formu (třeba na muffiny), která má kalíšky o průměru zhruba 6 cm. Do nich dáme přesně jednu čajovou lžičku směsi. (směs se během pečení hodně rozteče)
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 12 až 15 minut do tmavě zlaté barvy, do karamelova. Ještě ve formičkách je necháme vychladnout.
Mezitím si rozpustíme oblíbenou čokoládu a nadrtíme mrazem sušené maliny, kterými marokánky finálně dozdobíme. (Pozn.: My jsme použili ovocnou čokoládu, která je vyráběná z malin, je dochucena damašskou růží a tonkou.)
Marokánky omočíme čokoládou z hladké strany – ze strany, která ležela na dně formičky. Uchopíme ji prsty, smočíme do roztavené čokolády, posypeme drcenými malinami a šupinkami soli.
Tip Josefa Maršálka
Tyto marokánky mají díky formě silnější okraj. Pokud je děláte na plechu s pečicím papírem a chcete mít dokonalý kulatý tvar, tak je ještě horké dotvarujte na plechu pomocí kulatého vykrajovátka trošku namočeného do oleje.
Josef Maršálek
Sváteční náladu si rád vytváří v kuchyni už během listopadu. Například poslechem vánočních písní. Vánoce totiž miluje, považuje je za milé svátky, které velebí rodinu a přátelství. Cukroví doma tolik zase nepeče, obvykle čtyři pět druhů. Rád ovšem vymýšlí nové variace klasických cukrátek pro posluchače nebo své příznivce.






