Jednoduché marokánky s růžovou čokoládou od Josefa Maršálka můžete mít už za patnáct minut

Marokánky jsou známé svou křupavostí, karamelem, oříšky, kandovaným ovocem a třeba rozinkami. Jednoduché, ale luxusní, můžete vykouzlit už za patnáct minut. Zajímavostí je použití soli na dozdobení, která pomůže zvýraznit všechny ostatní chutě.

Ingredience
  • na 16 marokánek o průměru 6 cm:
  • 100 g cukru
  • 30 g másla
  • 60 g mléka
  • 30 g medu
  • 75 g oblíbených ořechů
  • 50 g rozinek (velké jumbo zlaté)
  • 50 g kandované kůry
  • 1 g soli (nejlépe šupinky maldonské mořské soli)
  • 50 g hladké mouky
  • 1 větší špetka mleté skořice (nebo jiné oblíbené vánoční koření)
  •  
  • na dohotovení:
  • oblíbená čokoláda (méně sladká)
  • 1 hrst mrazem sušených malin
  • 1 lžička mořské vločkové soli

Postup

Nasekáme ořechy, kandované ovoce a rozinky na menší kousky. Ořechy opražíme.

Nasekané ingredience dáme do hrnce a k nim přidáme máslo, cukr, mléko, med, sůl a koření.

Za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme jednu minutu, a poté vmícháme 50 g hladké mouky. Hned vypneme a stáhneme z plotny. Vznikne konzistence hodně řídké marmelády.

Tuto hmotu můžeme klást na plech vyložený pečicím papírem ve formě hrudek, nebo použijeme k tvarování silikonovou formu (třeba na muffiny), která má kalíšky o průměru zhruba 6 cm. Do nich dáme přesně jednu čajovou lžičku směsi. (směs se během pečení hodně rozteče)

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 12 až 15 minut do tmavě zlaté barvy, do karamelova. Ještě ve formičkách je necháme vychladnout.

Mezitím si rozpustíme oblíbenou čokoládu a nadrtíme mrazem sušené maliny, kterými marokánky finálně dozdobíme. (Pozn.: My jsme použili ovocnou čokoládu, která je vyráběná z malin, je dochucena damašskou růží a tonkou.)

Marokánky omočíme čokoládou z hladké strany – ze strany, která ležela na dně formičky. Uchopíme ji prsty, smočíme do roztavené čokolády, posypeme drcenými malinami a šupinkami soli.

Josef Maršálek

Tip Josefa Maršálka

Tyto marokánky mají díky formě silnější okraj. Pokud je děláte na plechu s pečicím papírem a chcete mít dokonalý kulatý tvar, tak je ještě horké dotvarujte na plechu pomocí kulatého vykrajovátka trošku namočeného do oleje.

Josef Maršálek

Sváteční náladu si rád vytváří v kuchyni už během listopadu. Například poslechem vánočních písní. Vánoce totiž miluje, považuje je za milé svátky, které velebí rodinu a přátelství. Cukroví doma tolik zase nepeče, obvykle čtyři pět druhů. Rád ovšem vymýšlí nové variace klasických cukrátek pro posluchače nebo své příznivce.

Josef Maršálek a jeho marokánky s růžovou polevou