Jedovatý pavouk jako černý pasažér

7. únor 2007

Návštěvníci Zoo Dvůr Králové mohou od dnešního dne pozorovat v pavilonu Vodní světy jedovatého pavouka, populární černou vdovu. Správně se tenhle obávaný drobný pavouk jmenuje snovačka jedovatá (Latrodectus mactans).

Pavouk přicestoval do České republiky v zásilce zboží z jihu USA. To bylo určené společnosti Kimberley Clark Jaroměř. Zaměstnanci firmy k pavoukovi přivolali našeho zoologa RNDr. Pavla Mouchu, který ho určil jako "americkou černou vdovu". Jde o velmi jedovatý druh, jehož kousnutí je velmi bolestivé a může mít dokonce i fatální následky.

Zajímavé jsou i jeho názvy. Snovačka se jmenuje, protože jako správný pavouk "snová" (i vajíčka shromažďuje v "usnovaném" kokonu). A černá vdova proto, že po páření většinou sežere samička samečka, a tak sebe sama učiní vdovou.

Snovačka jedovatá

Pavouk byl převezen do Zoo Dvůr Králové. Ihned snesl vajíčka, takže je jasné, že jde o samičku. Původně měla zůstat v zákulisí pavilonu, ale po odvysílání reportáže tento týden na TV Nova se o ní objevil takový zájem, že byla dnes přestěhována do části pavilonu určené návštěvníkům.

Snovačka jedovatá
autor: JMys
Spustit audio