Jehly ukryté v písku. Pardubičtí strážníci likvidovali několik nalezených injekčních stříkaček

10. duben 2019 13:59

Jen pár dní od sebe v Pardubicích dělí nálezy několika odhozených injekčních stříkaček. Dvě z nich navíc byly v dětských pískovištích. Ani v jednom případě se o stříkačku nikdo nezranil.

První z nich byla přímo v pískovišti mateřské školy v ulici Odborářů. Našla ji učitelka a zavolala městskou policii. „Hřiště pro jistotu strážníci obehnali páskou, děti poučili o tom, že si tam nemají hrát. Naštěstí v tomhle případě nedošlo ke kontaktu,“ řekl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Druhá použitá injekční stříkačka byla na pískovišti v ulici Lidmily Malé.

Nálezů v posledních dnech bylo ještě víc. Další použitá stříkačka se našla v pátek, kdy ven vyrazili žáci škol sbírat odpadky, což bylo součástí akce Ukliďme Česko. Opět se nikomu nic nestalo.

Policisté chodí pravidelně do pardubických mateřských i základních škol a mají tam besedy s dětmi, při kterých je mimo jiné také učí, co v případě nálezu injekční stříkačky dělat. Ideální je v takovém případě zavolat strážníky. Ti se už o nález postarají.

Jehlu nevyhazujte do koše

Například po nálezu jehly v pískovišti na ulici Lidmily Malé se dospělí nezachovali špatně, ale ani úplně dobře, protože jehlu vzali a vyhodili do koše a strážníci ji později už nedokázali najít. Čímž sice pominulo bezprostřední nebezpečí na hřišti, ale někdo se těmi odpadky ještě bude probírat, ať už popeláři, nebo třeba lidé na třídících linkách.

Proto policisté radí jehlu třeba zavřít do petlahve, sešlápnout a teprve pak vyhodit. Aby se minimalizovala možnost, že se o ni někdo při manipulaci s odpadky poraní. Blíží se také každoroční akce Jehla. Kdy policisté vyrážejí do terénu na vytipovaná místa a použité injekční stříkačky sbírají.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související