Ještě krásnější. Takový chce být zámecký park v Nových Hradech

17. červenec 2014

Zajímá vás při letních cestách víc zámek, nebo jeho zahrada či park? Jestli odpovídáte zámek, lišíte se od Angličanů i většiny západoevropanů. Zjistili to majitelé zámku Nové Hrady Magda Kučerová a Petr Kučera. Ti právě na ostrovech hledali inspiraci pro svůj park.

„U nás zahradu chápeme jako jakýsi přívěšek objektu. Západní Evropa to má naopak. Naprostá většina návštěvníků tady jde za zážitkem z exteriéru. Proto když přicházíte do anglického zámku, tak stojí vstup do zahrady třeba až 15 liber. Za vstup do objektu se připlatí například jenom jedna libra,“ konkretizuje Kučera. Novohradské zahrady údajně čekají velké věci.

Cesty z Nových Hradů vedou do ciziny každoročně

Na prohlídku parků a zahrad vyrážejí manželé pravidelně každý rok. „Je to taková radost, kterou si dopřáváme na začátku sezóny. Pořád se člověk má kde učit. Snažíme se odpozorovat chyby druhých. Zvlášť v Anglii to není nic snadného. V nejkrásnějších zahradách na světě má člověk spíš pozitivní inspiraci,“ říká dále Kučera.

O jaké chyby se tedy může jednat? „Může dojít k přeinvestování. Zahrada pochopitelně vyžaduje celoroční péči. Zejména ve Francii v době rozmachu budovali obrovské zahrady, o které se staralo několik tisíc lidí. Když dojdou finance nebo se změní situace, pak takto velkoryse založené pozemky nejdou udržovat a začínají chátrat. Údržba bývá stejně nákladná jako vlastní založení zahrad,“ přibližuje Petr Kučera.

Zahrada „paní domu“ by měla být bílá

V Anglii můžeme vidět zahrady uspořádané vyloženě podle barev. Nejznámější je podle Kučerové bílá: „Ta většinou patří majitelce. Taky bych si nějakou přála,“ doplňuje s úsměvem. Její manžel k tomu přidává, že se jedná o rozšiřující se trend. Navíc se objevují nové typy zahrad, například z jedovatých květin.

Kde se vzala anglická láska k zahradám?

V Anglii začala obliba zahradničení už na začátku 19. století. Měšťanská společnost se tímto chtěla podobat šlechtickým sídlům. Zahrádkářské organizace byly velice čilé. A časopisy pro zahrádkáře vycházely jako deníky! Odkaz tady podle Kučerových žije dodnes.

autor: MAL
Spustit audio