Ježíš skončil na kapotě. Plánovanou opravu pomníku zkomplikovala řidička Felicie

27. duben 2017 06:48

Vysoké Mýto přišlo o 120 let starý pomník purkmistra Eduarda Meyera. Památník se totiž stal doslova účastníkem dopravní nehody, když do něj svou Škodou Felicia nabourala téměř 70letá řidička. Litinový kříž i kamenné kvádry, které tvořily část jeho podstavce, skončily na její kapotě.

Křižovatka, kde pomník ještě donedávna stával, je přehledná. Podle orlickoústecké policejní mluvčí Lenky Vilímkové řidička zelené Felicie jela nejspíš příliš rychle a nevybrala mírnou zatáčku.

Příliš rychlá seniorka

„68letá řidička osobního vozidla Škoda projíždějící křižovatkou ulic Kpt. Poplera a Tisovská ve Vysokém Mýtě patrně nepřizpůsobila rychlost, kdy jinak v tomto místě je situace v dopravě přehledná,“ dodala Vilímková.

Na křižovatce ve tvaru písmene „Y“ vyjela řidička na vyvýšený ostrůvek a narazila do kamenného pomníku. Ten se vlivem nárazu zřítil přímo na auto. „Řidička při nehodě naštěstí neutrpěla žádná zranění. Provedená dechová zkouška byla negativní,“ doplnila Vilimková.

Radnice plánovala pomník Eduarda Meyera opravit a získala na práce dokonce i dotace z ministerstva obrany. Opravu už ale nestihla.

Pomník purkmistra Eduarda Meyera ve Vysokém Mýtě

„Skutečně pomník byl poškozen velmi výrazně při dopravní nehodě, která se jinak naštěstí obešla bez zranění. Nicméně stav toho našeho dotačního záměru je teď nejasný,“ říká nezávislý starosta František Jiraský.

Čtěte také

Radnice pomník obnovit chce, ale zatím přesně neví jak. „Povoláme soudního znalce, který bude muset vyčíslit škody, které na pomníku vznikly. Ty škody budeme požadovat po viníkovi té nehody, potažmo po jeho pojišťovně. Samozřejmě bychom rádi pokračovali i v tom původním záměru. To znamená pomník restaurovat za pomoci dotace ministerstva obrany. Jestli to půjde podle původního plánu, jestli to budeme nějak měnit, ještě nevíme,“ dodal Jiraský.

V nejhorším případě bude muset radnice asi 60tisícovou dotaci ministerstvu vrátit.

Pomník purkmistra Eduarda Meyera zničila řidička Felicie
autor: zen
Spustit audio