Jičínský domov seniorů hlásí nedostatek pracovníků. Další chybí v řadách pečovatelské služby

20. říjen 2020 10:11

V domově seniorů v Jičíně vypomáhají pracovníci z městského úřadu. Další posily dorazily z kraje. Nahradili pracovníky, kteří kvůli pozitivním testům na koronavirus zůstávají doma. Problematičtější je nahradit pracovnice v řadách terénní služby.

Několik zaměstnanců jičínského domova pro seniory zůstává doma, protože měli pozitivní test na covid 19. Pro vedení zařízení je to komplikovaná situace. Prioritní je postarat se o klienty. Proto povolalo posily a vyzvalo dobrovolníky. Některé služby musely být až do odvolání omezeny.

„Na domově seniorů je pozitivních deset pečovatelek, pět sester a jedna uklízečka. To znamená dohromady šestnáct pracovníků a deset klientů," říká místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Zaměstnanci v zařízení citelně chybí, proto město hned začalo hledat lidi, kteří by je nahradili.

„Máme dvě sestry vypůjčené a potom máme vypůjčené tři zaměstnance z města a také slouží naši sociální pracovníci, administrativní i rehabilitační pracovníci. Tedy na oddělení je doslova kdo má ruce a nohy," tvrdí ředitel domova seniorů Tomáš Kolátor a dodává, že testování postupně čeká všechny zaměstnance a klienty.

Dobrá péče o seniory je znakem vyspělé společnosti

Obává se toho, že se objeví další pozitivní testy. Proto už teď hledá nové pomocníky.
„Máme ještě dobrovolníky. To jsou kamarádi nebo lidé, kteří prošli naším zařízením. Je pozitivní, že se nám hlásí, že by pomohli a nastoupili."

Dokonce se prý ozývají i příbuzní klientů, kteří chtějí pomoci.
„Jedna příbuzná našeho klienta řekla, že by nastoupila k nám do prádelny nebo uklízet. Moc děkujeme za takovou solidaritu, protože i když to třeba okamžitě nevyužijeme, tak máme možnost v případě nutnosti kam sáhnout."

Čtěte také

Ještě složitější je situace v pečovatelské službě, tam byl pozitivní test prokázán u šesti pracovnic.

„Tam je průběh té nemoci horší. Mají horečky, rýmu a motá se jim hlava," říká místostarosta.

Podle něj není teď možné poskytovat služby v plném rozsahu.
„Pravidelný úklid, pokud to tam vyhodnotí pracovník, musí být prováděn. Opravdu úkony, které zajistí klienta v těch nejdůležitějších věcech. Doprovodí ho k lékaři a podobně."

Denní stacionář Domovinka musel být až do odvolání úplně uzavřen, protože všichni čtyři pracovníci jsou pozitivní na covid 19.

Spustit audio

Související