Jídlo v letadle? Udělejte si vlastní svačinu, doporučuje Pavel Maurer

24. červen 2018
Glosa Pavla Maurera

S Pavlem Maurerem vám postupně ukazujeme kulinářské speciality za všech koutů Česka i oblíbených zahraninčích destinací. Cesta však často začíná na letišti. Jak vyzrát nad stravou v letadle?

Nedávno jsem zaslech v rozhlase anketu, jestli lidé vědí, že si do letadla můžete vzít vlastní svačinu. To byla voda na můj mlýn. Já totiž svačiny miluji a obě mé děti měly celé své školní období jistotu, že vždy ráno jim do školy s láskou a co největší kreativitou svačinu připravím.

Dnes rád dělám svačinu pro sebe do práce a také do letadla. Jídlo podávané v letadle je v mých vzpomínkách většinou strašné. Jedině snad v první nebo business třídě to občas ujde, ale těchto luxusních pozic já zase moc často nenalétám. Mnohem více mi vyhovuje udělat si svačinu vlastní, chutnou, voňavou a především čerstvou.

Vraťme se k té zmiňované anketě. Člověk by nevěřil, kolik z nás si bláhově myslí, že do letadla si své vlastní jídlo vzít nesmí. Ano chápu. Dnes již máme tolik zákazů a restrikcí, že mnohdy člověk ani neví, kde mu hlava stojí. A tak na letištích během bezpečnostní kontroly smutně, vyděšeně a nenávratně odkládáme do kontejnerů nedopitou limonádu, krém na opalování, který přesáhl 100 mililitrů, zapomenuté střihátko na nehty coby vražednou zbraň, o kapesním nožíku ani nemluvě.

Snad bych jen v rámci hromadného cestování omezil v našich svačinách cibuli, česnek, uzenáče či další aromatické vychytávky. Fazolový salát v letecké hladině nad pět tisíc metrů také nepovažuji za nejvhodnější svačinu.
Pavel Maurer

V zájmu všeobecného bezpečí nám ale projde bez problémů vlastní svačina. Tedy ne ta tekutá, ale řízek, vejce nebo chleba se sýrem se prozatím nejeví jako žádný bezpečnostní problém. Naopak svačina začíná čím dál víc být nutná také proto, že většina leteckých společností již zrušila jídla, která byla v minulosti automaticky a zdarma podávaná na palubách.

Nyní už je vše za peníze, nebo prostě nemají na palubě k jídlu vůbec nic. Mám teď na mysli lety kratší, protože pokud letíte přes oceán, tak tam určitě dostanete nějakou tu vaničku rozmrazené a mikrovlnkou bystře ohřáté šlichtičky. Jak je let třeba evropský, tak pozor, vlastní jídlo s sebou vřele doporučuji.

Méně je někdy více. Až poletíte na dovolenou, něco si do letadla klidně vezměte, a když se vám to hodně podaří, můžete dát ochutnat třeba letuškám nebo pilotovi.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio