Jihovýchodní obchvat Pardubic dostal zelenou. Má platné uzemní rozhodnutí

20. květen 2021 09:37

Pardubický krajský úřad zamítl několik odvolání proti územnímu rozhodnutí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může začít s přípravou stavby. Nová vozovka má odklonit tranzitní provoz z centra krajského města.

Poprvé Ředitelství silnic a dálnic o územní rozhodnutí žádalo v roce 2007, jenže pak se nic nedělo a platnost dokumentu vypršela. Od té doby podél plánované trasy vznikla na některých místech zástavba rodinných domů.

Nové domy oddělí protihluková stěna

Teď, když ŘSD požádalo o územní rozhodnutí podruhé, se proti němu odvolali majitelé okolních nemovitostí, kteří se obávají hlavně hluku, který logicky z provozu vzniká. Mimo jiné napadli stanovisko krajské hygieny, podle kterého hlukové limity překračované nebudou.

Celou záležitostí se zabývalo Ministerstvo zdravotnictví - tedy nadřízený orgán krajské hygienické stanice - které nakonec dalo hygienikům zapravdu, jejich stanovisko potvrdilo a postup označilo za správný. Součástí stavby navíc budou i skoro dva kilometry protihlukových zdí. Krajský úřad se také vypořádával s námitkou, že zamýšlená trasa obchvatu odporuje současnému územnímu plánu města, i toto krajští úředníci zamítli.

Na okružní křižovatce u Dražkovic přibyde další výjezd - na jihovýchodní obchvat Pardubic

Jihovýchodní obchvat by měl vést od kruhového objezdu u Dražkovic do městské části Pardubičky, kde se v úseku mezi stanovištěm záchranky a Foxconnem napojí na současnou silnici do Černé za Bory. Odhadované náklady jsou kolem šesti set milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic plánuje, že stavba by mohla začít v roce 2023 a hotovo by mohlo být o dva roky později.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související