Jíme očima! Tak si zmenšete velikost vánočního cukroví. Potěší vás stejně, radí výživová poradkyně

2. prosinec 2022

Vysílání z naší rozhlasové kavárny je dnes spojeno s radioporadnou výživové poradkyně Martiny Jandové. Společně vám prozradíme, jak si na Vánoce připravit takzvaný odlehčený jídelníček.

Jak si užít Vánoce a přitom nemít pocit, že půjdou kila nahoru?
Jsem zastáncem toho, užít si Vánoce v pohodě doma s rodinou. ale to neznamená, že si je užijeme jen tehdy, když se budeme přejídat od rána do večera. Ale zase na druhou stranu to také neznamená, že je špatně, když si dáme klasickou vánoční dobrotu. Pokud bude třeba nějakým způsobem odlehčená a budeme koukat, kolik toho sníme, tak je to naprosto v pořádku.

U televize trvá hodinu, než spálíme 1,5 vanilkového rohlíčku. Když půjdeme hodinu svižnější chůzí, můžeme si jich dopřát třeba pět.
Martina Jandová, výživová poradkyně

Jak si třeba užít i cukroví a zároveň nemít pocit, že jsme hřešili?
Samozřejmě, co by byly Vánoce bez cukroví. To jednoznačně k svátkům patří a pokud bychom si ho zakázali, tak bychom mohli mít pohodu i trošku pokaženou. Jen bychom měli koukat na množství. Když sníme například jeden kousek lineckého cukroví, tak abychom onu energii spálili, musíme 12 minut běžet na běžkách nebo jít 16 minut rychlou chůzí. A 70 minut to pak trvá, když ležíme u televize.

Čtěte také

Ale Vánoce jsou i obdobím, kdy máme víc času, jsme více s rodinou. Všichni se těšíme na pohádky, je ovšem fajn občas ležení u televize proložit procházkou a nadýcháním čerstvého vzduchu. Takže cukroví se nemusíme obávat, pokud nesmíme 50 kousků najednou.

Vy máte takovou hezkou tabulku Buďte v pohybu.
Ano, hodinu trvá, když sledujeme televizi, než spálíme 1,5 vanilkového rohlíčku. Když bychom hodinu chodili svižnější chůzí, tak si můžeme těch rohlíčků dopřát třeba 5.

Čtěte také

A doporučujete také menší porce nebo zmenšená cukroví.
Mám takový tip. Často vidíme spoustu druhů cukroví a každý chce aspoň jednou ochutnat a zjistit, jak chutná. Doporučuji tedy zmenšit velikost. Protože to hraje obrovskou roli. Osm kousků menšího cukroví je zhruba 40 gramů a kaloricky to vychází na 960 kilojoulů. Pokud ale 8 kousků sníme ve větší variantě, tak už nám to vychází na 120 gramů a skoro 3000 kilojoulů.

Tedy kalorická hodnota hodně roste. A většinou jíme očima. Když se nám cukroví líbí, tak nás potěší stejně dobře malý kousek, jako ten velký. Tedy zmenšením velikosti uděláme dobře, aniž bychom sahali do receptury a šidili třeba množství másla nebo cukru. Když si dáme menší kousek, tak kalorický příjem potom není tak veliký.

Celou radioporadnu s výživovou poradkyní Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související