Jízda Králů ve Vlčnově je výjimečná a je klenotem na seznamu UNESCO

29. květen 2021

Jízda králů je zvláštní, výhradně mužský obřad, který je součástí naší lidové kultury od nepaměti. U nás je dochována hlavně na Moravském Slovácku: ve Vlčnově, Hluku, Kunovicích, Skoronicích u Kyjova a jezdí se i v několika lokalitách na Hané.

Jízda Králů ve Vlčnově je ale výjimečná, nejpopulárnější, existuje v nezměněné podobě už několik set let a stovky turistů z celého světa láká především kvůli mimořádnému vizuálnímu zážitku: bohatým archaickým lidovým krojům jezdců a speciálně vyzdobeným koním.

Jízda Králů

Unikátní je ovšem nejen vizuálně, ale i zvukově. Zatímco Král je němý, o to halasnější je jeho družina, která ve verších komunikuje s okolím. Jízda je výjimečná také proto, že jak Král, tak jeho pobočníci (chlapci, odvedení toho roku na vojnu), mohou obřad absolvovat pouze jednou za život. Ne nadarmo je Jízda Králů od roku 2011 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Co vlastně jízda mladíků symbolizuje, jaké má historické pozadí a z čeho vlastně vznikla? Proč musí být Král panic a proč je němý, zatímco pobočníky je slyšet na všechny strany?

Spustit audio