Jízda na koni pomáhá s bolavými zády i duší. Seznamte se s hipoterapií

14. listopad 2016

Terapie prostřednictvím koně je stále populárnější. Dokáže pomoci nejen tělesně i psychicky nemocným pacientům. Je to fyzioterapeutická metoda, která se koná na koni se speciálním výcvikem.

Jedinečnost této terapie spočívá ve využití trojrozměrného pohybu hřbetu koně v kroku. „Jízda na koni uvolňuje svaly od spazmů. Posiluje komplexně od rukou přes záda, břicho a další svaly,“ říká Diana Houdová z pardubického sdružení Apolenka. Hipoterapie je také například vhodná při léčbě neplodnosti, skoliózách, skvěle působí na vozíčkáře.

Hiporehabilitace ale pomáhá i psychicky. Je vhodná například pro autisty, nebo děti, které vyrůstají v kojeneckých ústavech. Využívá se při problémech s příliš agresivním nebo naopak submisivním chováním, šikanou a podobně. Dobře působí i proti depresím. Řeší ale i méně závažné problémy. „Například potíže se soustředěním nebo s dodáním sebevědomí. Klientům dodává odvahu a respekt vůči velkým zvířatům,“ uvádí Diana Houdová. V tomto případě je u rehabilitace sociální pracovník.

Kvalitu a odbornost služeb zajišťuje Česká hiporehabilitační společnost, která u nás působí dvaadvacet let. Fyzioterapeut vždy vybere vhodného koně pro konkrétního klienta. Během rehabilitace je ještě přítomen vodič koně a tzv. záchranář, připraven kdykoliv pomoct. Výsledky léčby se objevují poměrně rychle.

Čtěte také

Pro hipoterapii se musí vybrat kůň se správnými vlastnostmi. Musí být klidný a trpělivý. „Potřebujeme, aby si toho koně nechali od klientů hodně líbit,“ upřesňuje Diana Houdová. Zvládnout odborný výcvik zakončený náročnou zkouškou. Koně mají jezdecký výcvik. „Například se také učí přistupovat k rampě, nereagovat na invalidní vozík, na berle, psy, kočárky, neobvyklé zvuky. Je to náročné,“ říká Diana Houdová.

Pokud máte o hipoterapii zájem, musíte mít doporučení od odborného lékaře. Počítejte s tím, že zdravotní pojišťovny rehabilitace nehradí. Částečně přispívá Pardubický kraj a Město Pardubice.

autor: PRO
Spustit audio