Jóga je elixír zdraví i duševní pohody. Jak si vybrat tu pravou?

15. listopad 2016

V posledních letech jóga zažívá velký boom. Díváte se do rozpisu hodin jógy a nevíte kterou si vybrat? Právě pro vás je určená rozhlasová Radioporadna s lektorkou Veronikou Haklovou.

Někdo má rád pomalé meditační cvičení, jiný dává přednost dynamice. Když nevíte, co je ideální pro vás, oběhněte si jednotlivé hodiny. Velice rychle zjistíte, který styl vám vyhovuje a naopak, co vás nebaví.

„Začátečníkům bych doporučila power jógu. Ideální pro ženu, který nemá příliš času a chce si na hodinu zacvičit,“ říká Veronika Haklová.

Vyčistěte si hlavu

Jóga není jenom pouhé cvičení. Je to duchovní systém. Nemusíte být vegetariáni a každé ráno za rozbřesku trénovat sestavu, přesto vám to něco přinese. Tím nejcennějším je v dnešní době zklidnění a zastavení. „Jakmile si sednete v v tělocvičně na podložku, měli byste se vtáhnout sami do sebe. Jste jenom vy. Tady a teď. Neexistuje žádný prostor, aby vám myšlenky unikaly. Soustředíte se na dech a jednotlivé pozice,“ vysvětluje Veronika Haklová.

Zbavte se bolesti

Jóga vás naučí dýchat. Díky ní budete mít lepší držení těla a posílíte vnitřní orgány. Zbavíte se bolestí, které máte z jiných silových sportů nebo sedavého zaměstnání. „Jóga rozpouští stres, uvolňuje svalové napětí,“ dodává Veronika Haklová.

Jóga v přírodě

Pokud chcete vidět výsledky, cvičte jógu minimálně dvakrát týdně. Platí tu pravidlo, čím více, tím lépe. Jste-li začátečník, určitě zajděte na odborně vedené lekce. Pokročilí zvládnou cvičení sami doma.

Druhy jógy

  • POWER JÓGA – cvičí se v rychlejším tempu, s důrazem na silový aparát. Vhodná pro začátečníky. Posiluje nejen vnitřní, ale i vnější svaly.

  • AŠTANGA JÓGA – patří mezi fyzicky nejnáročnější styly. Výdrže v ásanách jsou obvykle pět dechů, poté se plynule přechází do další. Výrazně zklidňuje nervový systém a probouzí novou energii.

  • VINYASA JÓGA – o něco méně náročná. Sestava může být pokaždé jiná. Opět se dává důraz na správné dýchání. Má detoxikační účinky a vede k celkové regeneraci organismu.

  • HATHA JÓGA – klasická jóga. Je zaměřená hlavně na dýchací a uvolňovací cviky, relaxaci, koncentraci. Cvičí se pomalu.

  • KUNDALINI JÓGA – zdroj energie a prohloubení duchovního života. Uvolňuje ztuhlá záda, posiluje imunitu a endokrinní a reprodukční systém.

Muži jógu ocení

Jóga není jenom doménou žen. To je spíš móda posledních let, protože původně byla jóga právě pouze pro muže. „Ženy se postupně dostaly v životě do mužských pozic a tak i v józe zaujaly svoje pozice,“ říká s úsměvem Veronika Haklová.

Především sportovci zjišťují, že má jóga na jejich kondici nedocenitelný vliv. Proto se objevuje v tréninkových plánech například orientačních běžců, cyklistů, lyžařů nebo florbalistů. Jóga nahradila strečink. „Intenzivně se protáhnou,“ vysvětluje Veronika Haklová.

Jóga je vhodná i pro děti. Hravou formou se dostávají do jednotlivých pozic, když předvádějí zvířata. Učí se dýchat. Rozvíjí svoji fantazii.

autor: PRO
Spustit audio