Jóga je tanec spojený s dechem. Navíc vyrýsuje ladnou postavu

5. září 2016

Jóga bez dechu není jógou. A je škoda, že někteří lektoři na správný dech při józe zapomínají. Nejdřív se naučte správně dýchat a teprve potom si vyberte druh jógy, který vám vyhovuje. Horkou letní novinkou letos byla Paddle Board jóga.

Existují pomalejší i dynamičtější formy jógy. „My Češi jsme zvyklí chodit do Sokola, a proto je pro nás asi jednodušší začít u Power jógy, která se více podobá dynamickému cvičení. Naučíte se dýchat a správně držet tělo, které také řádně procvičíte. Pomocí pozic, které se stále opakují, postupně získáváte větší kontrolu nad svým tělem,“ říká lektorka jógy Veronika Haklová, která si pochvaluje i nové variace.

Letošní horkou novinkou je paddle board jóga. Podmínkou je nebát se vody. Jóga se totiž cvičí na prkně na vodě. Nejprve se ale musíte naučit držet rovnováhu na prkně. Potom teprve můžete začít s jógou. Vnitřní svaly se zpevňují při tomto druhu pohybu dvojnásobě.

Jóga neslouží jen k pročištění těla, ale i myšlenek

Celé cvičení je postavené tak, aby nás formovalo nejen zvenku, ale i zevnitř. Můžete se zapotit, cvičit dynamicky, ale také si u jógy můžete něco vlastního osobního vyřešit. Tato nadstavba je možná teprve potom, když danou sérii cviků správně pochytíte. Po čase se začnete soustředit na své myšlenky, nikoliv na to, jak který cvik vypadá. Nejde to ale hned. K jednotlivým cvikům se musí pomalu a trpělivě dojít. Tělo si procvičujete postupně a pomalu. V žádném případě nemůžete zkoušet hned ty nejtěžší pozice.

Nejen správný dech, ale také pravidelnost je pro jógu typická

Dvakrát týdně cvičit jógu nestačí. Nejlepší je vytvořit si příjemný ranní rituál a jógu cvičit každé ráno. Nemusíte se stát dokonalými jogíny, kteří nejí maso a často meditují. Ale správný dech a pravidelnost cvičení přispějí k lepšímu zdraví a pohodě v životě.

„Odměnou je ohebné tělo, krásně se ohnete, dobře se cítíte, zpevníte si všechny vnitřní svaly, přestanou vás bolet záda. Jóga je dobrá i pro lepší trávení,“ předává své zkušenosti lektorka jógy Veronika Haklová.

Veronika Haklová cvičí paddle board jógu

Co potřebujete ke cvičení jógy

Na jógu nepotřebujete nic kromě podložky na jógu, která je všude k dostání. Stačí obyčejná, ani oblečení nemusí být značkové. Rozhodně nemusíte mít na sobě nic drahého. Nejlepší je bavlněné oblečení. Ani žádné výživné drinky nejsou potřeba. Pije se před jógou a po józe, nikoliv během ní.

Cvičitel lekci vede, počítá dech, říká, do které se jde pozice, někteří cvičitelé více mluví a radí, jak na to. Někdo hudbu nepoužívá vůbec, jiný pro dokreslení atmosféry, jako kulisu.

Pozice v józe

Nejznámější pozicí je Pozdrav Slunci. Celkem ale existuje více než tisíc takových pozic. Těch nejvíc používaných je asi třicet. A co vás čeká, pokud přijdete na jógu? „Nejdřív meditační pozice, relaxace, zklidnění, nějaké sedy… potom stojné pozice například bojovníků. Ve stojných pozicích zpevňujete celý střed těla, potom vás čekají různé předklony, záklony, rotace a nakonec skončíte v obrácených pozicích, jako jsou svíčky, stoje na hlavách. Ty velice pomáhají a omlazují. Když jste hlavou vzhůru, čistí se celý žilní systém, organismus se prokrví, ženy zkrátka stárnou pomaleji,“ uzavírá Veronika Haklová.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio