Jóga s Veronikou, to je pohyb, dech a bytí. A při cvičení zažijete „příjemnou bolest“

26. červen 2019

Když se rozhodnu cvičit jógu, je nutné přistoupit i celkově na jiný životní styl, nebo si můžu vybrat jen něco, co mi vyhovuje? Liší se cvičení pro začátečníky a pokročilé? Pomůže mi jóga zhubnout? Ing. Veronika Tomko v naší radioporadně.

Jóga může být vaším průvodcem záludnostmi světa. Přivede vás ke zdraví, štěstí i svobodě

Jóga může být vaším průvodcem záludnostmi světa

Tereza Kertész ze Studia YogaDream Hradec Králové v naší radioporadně z kavárny: jóga, to je cvičení i pro seniory. Systém cviků, který vás udrží v kondici a prodlouží váš aktivní život. 

S jógou jsem se poprvé setkala jako mírně tělnaté dítko předškolního věku a opravdu mne nenadchla. Nicméně po skončení vysoké školy a nástupu do svého prvního zaměstnání jsem zjistila, že mi najednou chybí nejen fyzický, ale tak nějak i duševní "ventil".

V jeden moment se stres v práci tak vystupňoval, že jsem se rozhodla dát józe ještě jednu šanci.

Nikdy jsem nebyla ohebným stvořením, a i přesto mě jóga nejdříve oslovila fyzickým cvičením. Každá hodina mi zvedla náladu.

Jóga je (nejen) cvičení vhodné pro každého bez ohledu na věk či momentální fyzickou kondici.

A jak praví jeden jogínský vtip, byla to taková příjemná bolest. Po čase mě začalo zajímat, proč si člověk po lekci často připadá tak optimisticky a vřele. Začala jsem pátrat a postupně jsem pro sebe odkrývala skrytý svět sebe sama.

Blanka Malá a Ing. Veronika Tomko ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A pak jsem se rozhodla odjet do Indie na intenzivní učitelský kurz. To rozhodnutí patří k těm z nejodvážnějších a nejdobrodružnějších v mém životě. Pravidelně doplňuji vlastní praxi různými studijními cestami a workshopy vedenými pokročilými zahraničními i tuzemskými lektory.

Jsem členkou České asociace Iyengar jógy, která dohlíží na profesionální úroveň lektorů Iyengar jógy a informuje o workshopech Iyengar jógy v České republice.

Celou radioporadnu s Veronikou Tomko si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související