Jsem rád, že jsem svoji rodnou hroudu nezostudil, směje se Český slavík Michal Horák, Objev roku

31. prosinec 2021

Silvestrovským hostem je velký šoumen, muzikant, zpěvák nebo lépe řečeno písničkář Michal Horák, který pochází z východních Čech. Jako malý klučina začínal s kytarou na soutěži Česko zpívá. Od té doby už pomalu dobyl náš český hudební svět. V soutěži Český slavík 21 zvítězil v kategorii Objev roku.

Kde máš Slavíka - Objev roku?
Obvykle ho s sebou tahám, jen tak v ruce. Vždy ho před sebe jen tak nenápadně postavím, ale dnes zrovna jsem ho nechal doma. Ale ne, popravdě, hned po tom slavnostním večeru jsem ho doma uložil na poličku a od té doby si tam hoví.

Inspirace přichází různě. Málokdy je to tak, že si sednu a řeknu, teď napíšu písničku. To většinou člověk ze sebe nic nedostane.
Michal Horák, Český slavík 21 v kategorii Objev roku

Jaký byl pro tebe ten slavnostní večer?
Bylo to velice intenzivní. Protože najednou jsem tam byl ve společnosti lidí, které znám jen z televize. Byl to takový zvláštní pocit. Ačkoliv si myslím, že už jsem v šoubyznysu leccos zažil. A co se průběhu večera, tak jsem občas nevěřil svým očím. Říkal jsem si, co asi tak ráno z toho půjde do novin. Gradovalo to a laťka stále stoupala.

Čtěte také

Otevřelo ti to ocenění nějaké nové cesty? Pozvala tě třeba Lucie Bílá na večeři?
Zatím ještě ne, dávám jí ještě tak týden. Asi se jí to taky musí trochu rozležet. Ale musím zaklepat, protože si myslím, že ze všech těch kategorií, co tam jsou, tak Objev roku opravdu reálně tomu dotyčnému něco přinese. Když Marek Ztracený získal už potřetí absolutního Slavíka, tak pochybuji, že by mu to nějak výrazně hnulo s kariérou. Je na vrcholu. Ovšem mé maličkosti to jistě pomohlo, na Slavíka slyší leckdo.

Jak vzpomínáš na soutěž Česko zpívá? To byl vlastně začátek tvé kariéry, ne?
Určitě. Bylo mi tenkrát čerstvě 15 let. A ten samý víkend, kdy bylo finále soutěže Česko zpívá, tak jsem měl ještě finále soutěže Czechtalent. Takže to byl tenkrát hodně intenzivní víkend. A obě tyto soutěže v roce 2013, které jsem vyhrál, mne dost nakoply a pomohly mi.

Hradecký písničkář Michal Horák miluje češtinu

Už tenkrát jsme tušili, že někde na tebe čeká Zlatý slavík.
Musel jsem si na to tedy sedm let počkat. Teď je mi 23 let. Naštěstí o mě bulvár zatím moc nepíše, přiznám se, že mi to docela vyhovuje. Momentálně jsem především intenzivní student, v Praze studuji pátým rokem učitelství pro první stupeň základních škol. Právě dělám státnice a zbytek v květnu, ještě diplomovou práci budu dělat. Takže bydlím tak napůl v Praze a ve Vysoké nad Labem u rodičů.

A máš už děvče? Tvoje písnička Rande je nesmírně chytlavá. Je o tvém prvním skutečném rande v životě?
Já to schválně nechávám pod rouškou tajemství, jestli se to opravdu stalo nebo ne. Ale myslím si, že takové trapné rande určitě zažilo mnoho lidí. Nakonec, pokud si ti dva dotyční řeknou, že je to rande, tak to ani nemůže nebýt trapné, když se potkají. Potom už je to v pohodě. Takže určitě nějaká inspirace z mého života tam je, ale že by se mi přihodilo všechno z té písničky, to zase ne. Občas jsem si to dobarvil, možná až lehce vymyslel. Ale, kdo ví? Třeba vás teď právě mystifikuji.

Z tvých písniček čiší radost, humor, nápady. To všechno potřebujeme k životu. Kde se to bere?
Myslím si, že to všichni máme v sobě. Ale já také nejsem veselý pořád, ovšem písničky zásadně píšu tehdy, když mám dobrou náladu. Tedy přichází to různě. Málokdy je to tak, že si sednu a řeknu si, teď napíšu písničku. To většinou člověk ze sebe nic nedostane. Inspirace pochází z mnoha stran a já se jí nijak nebráním.

Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Písničkář Michal Horák píše písničky o věcech, co ho baví, hraje na kytaru, klavír, foukačku nebo třeba na heligonku po pradědovi. Lítá ze stylu do stylu, ale myslí si, že to je všechno především folk. V nejlepších letech vyhrál několik talentových soutěží (např. Czechtalent, Česko Zpívá, Folkový Kvítek) a v roce 2021 zvítězil v soutěži Český slavík 21 v kategorii Objev roku.

Celý rozhovor s Českým slavíkem Michalem Horákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.