Jsou krásní jako steroidy

21. duben 2009
Pod kůži

Čtvrtina lidí, kteří chodí do fitcenter, prý zvažuje, jestli si k vysněné postavě nepomohou anabolickými steroidy. Sedm procent z nich pak jí bobule pravidelně. Plyne to ze zkoumání českého antidopingového výboru.

Anabolika jim vzala zdraví. Dostala je ale často na vrchol sportovní kariéry. Takový osud potkal nejednoho sportovce. Jedním z mála, který veřejně přiznává, že bral podpůrné léky, je olympijský vítěz Ota Zaremba. Teď žije v malé vesnici na Karvinsku, kde si založil vzpěračskou školu. A tam platí přísná pravidla - o steroidech nemůže být ani řeč. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili, že anabolika slavnému vzpěrači Otovi Zarembovi asi opravdu ublížila.

Vcházíme do malé tělocvičny v obci Horní Suchá, kde už slyšíme nezaměnitelný zvuk činek a posilovacích strojů. Přivítal nás trenér Jaroslav Rutter. Na stěně před námi vidíme pečlivě vymalované olympijské kruhy. "Barvy olympijských kruhů jsou přesné. Je to upomínka na vítězství Oty Zaremby na olympijských hrách v Moskvě v roce 1980," vysvětlil Jaroslav Rutter.

Právě s olympijským vítězem ve vzpírání máme domluvenou schůzku. Jenže Ota Zaremba v tělocvičně není a když mu voláme, dozvídáme se, že natáčení ruší. Přitom ještě den před tím bez potíží s rozhovorem na téma anabolika souhlasil. Potkáváme ale jeho bratra Miloše, který v tělocvičně cvičí. Vysvětlil nám, že jeho bratr občas nemá náladu. "Bolí ho koleno a jak ho to hodně bolí, tak ho to vezme, spí a je takový všelijaký a není s ním řeč," řekl Miloš Zaremba.

Hlavní slovo tady má však trenér Jaroslav Rutter. S Otou Zarembou v době normalizace cvičil a chystal se na olympijské hry. Přiznává, že anabolika bral také. "Brali jsme je, to je pravda, ale, mohu mluvit jen za sebe, jenom v léčebných dávkách a pod dohledem. V té době to brali všichni," vzpomíná trenér.

Právě proto, že má tento muž osobní zkušenosti s podpůrnými léky, je slovo anabolika ve vzpěračské škole Oty Zaremby na černé listině. "Nechci, aby to vůbec někdo někdy bral. Jestliže to je zakázané, tím to hasne. Ať mají všichni stejnou laťku," doplnil Jaroslav Rutter.

Obrovské činky pod přísným dohledem zvedají tři dospívající kluci. "Jsou to úplní začátečníci a už to umí docela dobře. Takže tady nemůže být vůbec řeč o nějakých podpůrných prostředcích. Je to zakázané," řekl rezolutně trenér. Jenže dostat ze začínajících vzpěračů z Horní Suché kloudný názor na anabolika je snad stejně těžké, jako bychom měli sami zvedat obrovské činky před námi.

Trenér Rutter je přesvědčený, že lze působit mezi vzpěračskou špičkou i bez podpůrných prostředků. Sám s výřečností potíže nemá. Je rád, že braní anabolik se má přísněji postihovat. "Jsou toho plná fitcentra. Obchoduje se tam s tím. Ty kluky to musí ničit, protože o tom nemají přehled, není to pod žádným dohledem, berou to, jak chtějí, ničí si zdraví. Když to bude trestným činem, už se dá proti tomu něco dělat," dodal Jaroslav Rutter.

S Otou Zarembou jsme se tedy nakonec v Horní Suché nesetkali. Ve vzpěračské škole ale už rostou je nástupci a zatím přísahají, že svých vysněných cílů dosáhnou i bez anabolik.

Za obchodování s anabolikami může hrozit kriminál

Bere bobule - tak se v posilovnách mluví o svalnatých frajerech, kteří si ke své postavě pomáhají anabolickými steroidy - jinak řečeno dopují. Prodávat tyto látky ve fitcentrech pod pultem se samozřejmě nesmí. Není totiž žádná novinka, že můžou vážně poškodit zdraví. Přesto miliardový černý trh s anaboliky teď v Česku jen kvete. Od příštího roku, kdy začne platit nový trestní zákoník, se ale nelegální prodejce bude moct dostat snadno do vězení.

Pár kliknutí na internetu a hned jste na stránkách, kde se doping v posilovnách probírá ostošest:

"Máte nějaký zaručený trénink stehen, po kterém zaručeně porostou? Je to moje největší slabina a můžu je dřít, jak chci, několik tréninků jsem i blil a pořád nechtějí růst."

"Nazdar lidi, nemáte někdo potíže se střevy nebo křeče v podbřišku při braní steroidů? Celkem běžná věc u citlivých jedinců."

To byla jenom malá ukázka z internetových debat o steroidech. Prodávat je načerno od příštího roku ale přijde draho. Nový trestní zákoník totiž zavádí paragraf 228 - výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem. To může podle ředitele českého Antidopingového výboru Jaroslava Nekoly dopování pomoct omezit.

"Výroba, obchod, nabízení a spolupráce při aplikaci bude kvalifikováno jako trestný čin se základní sazbou jednoho roku odnětí svobody s tím, že pokud budou prokázány další skutečnosti jako například, že jde o osobu, která je profesně nějak zainteresovaná - lékař, trenér nebo fyzioterapeut a podobně, sazba se zvyšuje až na tři roky. Pokud se prokáže, že tímto činem bylo ublíženo na zdraví,l potom se sazba opět zvyšuje. Pokud jde o nějaký mezinárodní gang, tak sazba je až 12 let," přiblížil Jaroslav Nekola.

Je známé, že bobule, jak se anabolickým steroidům říká, se teď prodávají hlavně v posilovnách. "Podle průzkumů, které jsme dělali na souboru respondentů, účastníků fitcenter, tak se ukázalo, že je to zejména u mládeže poměrně značný problém, protože jedna čtvrtina návštěvníků fitcenter měla nějaký kontakt s užíváním steroidů. Takže si to buď zkusili nebo se o tom alespoň hovořilo. Z nich celých sedm procent byly trvalými uživateli některých z forem steroidů," doplnil Jaroslav Nekola.

Jiní odborníci zase mluví o tom, že bobule pojídají až dvě procenta českých dospívajících chlapců. A přibývá také žen. O ilegálním prodeji anabolik samozřejmě přesné informace nejsou. "Začínáme velmi úzce spolupracovat s Generálním ředitelstvím cel, které má na starosti monitorování všech dovozů těchto látek do České republiky. Zejména v poslední době se zjistila značná množství dovážená z východní Asie, například z Thajska. Toto množství šlo až do několika kilogramů, několik tisíc tablet a injekčních preparátů, což je poměrně nebezpečný jev," dodal Jaroslav Nekola.

Při slově steroidy se asi většině lidí vybaví kulturisté. Těm prý díky nim může narůst za jediný měsíc až pět kilo svalů. Při braní anabolických steroidů v těle přibývá testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Ten ovlivňuje všechny hormonální funkce organismu. Proto můžou anabolika nenávratně poškodit zdraví.

Anabolika jsou zvlášť nebezpečná pro vyvíjející se organismus

Neplodnost, rakovina, zvýšený krevní tlak, výrazná agresivita, prudké výkyvy nálad nebo vypadávání vlasů. S tím vším musí počítat svalovci, kteří si ke své postavě nebo sportovním výkonům pomáhají anabolickými steroidy. Co všechno tyto látky v těle dokážou pokazit?

Biochemik Jan Chlumský z českého antidopingového výboru uvedl, že braní anabolických steroidů je zvlášť nebezpečné u mladého organismu, který se teprve vyvíjí, a navíc u sportovce, který nemá informace, jak se ochránit před negativními následky. "Dají se brát různé léky, které ochraňují třeba játra, což se aplikuje třeba u pacientů, kteří musí nezbytně brát anabolické steroidy z lékařské indikace. Stejně tak si to berou i někteří sportovci, kteří takto podvádí," uvedl Jan Chlumský.

Ženy při braní anabolik zase kromě následků, které jsou stejné pro muže, riskují i zhrubnutí hlasu, ochlupení i na místech, které ženy normálně ochlupená nemají a mohou mít i problémy s rozmnožovací schopností. Anabolika také nabourávají psychiku. "Jde i o dávku. Pokud je dávka nízká, tak porucha psychiky i ostatní negativní následky nejsou tak zřetelné, jako když je dávka vysoká. Na vysokou dávku mohou být lidé i různě citliví, takže je to individuální," doplnil Jan Chlumský.

Kulturista, který bere anabolika, prý může na svalech přibrat až pět kilo za měsíc, což Jan Chlumský potvrdil. "Určitý nárůst síly tady je, ale u kulturistiky jde hlavně o objemy, tvary, vyrýsování svalů a podobně. Takže oni nabudou daleko více, ale těsně před závodem zase shazují a vyrýsují se do nižší váhové kategorie, aby svaly byly lépe vidět. Ale síla samozřejmě není taková, jako když svaly trénuje pod anabolickým působením vzpěrač nebo silový trojbojista," dodal Jan Chlumský.

Mladiství, těhotné zeny a senioři! Nejohroženější spoluobčané v Česku! A přesto jejich ohrození žádná policejní statistika nemapuje. Co s tím? Je potřeba nebýt lhostejnými! Lhostejní se rozhodli nebýt ovsem ani senioři sami! Vzali spravedlnost do svých rukou. Nalaďte si ve středu 22. dubna Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ada , vij , lej , dkf
Spustit audio

Více z pořadu