Jste nemocní a potřebujete právní pomoc? Sociální poradna v Pardubicích pomáhá zdarma

14. květen 2015

V Pardubicích existuje bezplatná poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Nabízí pomocnou ruku v těžkých chvílích. Jak to všechno funguje?

Zeptali jsme se v rozhlasové Radioporadně Radky Svatošové z Národní rady osob se zdravotním postižením.

Tato organizace hájí práva a zájmy lidí se zdravotním handicapem. Snaží se zlepšit jejich životní podmínky.„Řešíme oblast bydlení, bezbariérovosti, dopravy. Sledujeme legislativní změny," vysvětluje Radka Svatošová. Bezplatnou poradnu pro osoby se zdravotním postižením a seniory najdete na pardubickém sídlišti Dubina v ulici Erno Košťála. Pracovníci pomáhají sepisovat žádosti, námitky, odvolání a dokumenty právního charakteru.

„Pomáháme s řešením dluhů, exekucí. Zabýváme se i případy diskriminace lidí se zdravotním postižením," vysvětluje Radka Svatošová. V poradně najdete právníky i psychoterapeuta. A mají plné ruce práce. Stále se v naší legislativě něco mění. Klienti přicházejí například s tím, že jim byly např. odebrány příspěvky na péči, snížen invalidní důchod. S tím vším poradna pomůže. Poradna má sice otevírací dobu, ale vždy je lepší se telefonicky nebo písemně objednat.

„Často se stává, že se na nás klienti obrací v jedné konkrétní záležitosti. A my postupně pak zjistíme, že těch oblastí, které je třeba řešit, je mnohem více," uvádí Radka Svatošová.

Bezplatná pomoc

  • v obtížné sociální situaci a při hledání vhodné sociální služby

  • při vypracování žádosti, odvolání, a dalších podání týkajících se důchodů, příspěvků a dávek

  • při sepisování právních dokumentů

  • při řešení finančních problémů, dluhů a exekucí

  • hájení práv, pokud se cítíte diskriminovaní z důvodu vašeho zdravotního stavu


Kontakt: Erno Košťála 1013, Pardubice, tel. 466 952 423, poradnapardubice@nrzp.cz

Dalším tématem Radioporadny byl třetí ročník ceny Duhové křídlo. Ta je určena pro ty, kteří výrazně pomáhají právě osobám se zdravotním postižením. Lidé mohou na cenu nominovat jak profesionály, tak dobrovolníky nebo celé organizace, které poskytují sociální služby.

Na barvách duhy

Další zajímavou aktivitou Národní rady osob se zdravotním postižením je vydávání tzv. Duhových novin. Na internetových stránkách www.duhovenoviny.cz se dozvíte řadu užitečných informací.

„To je moje velká radost. Noviny tvoříme ve svém volném čase bez nároku na honorář. Obsah je poměrně pestrý od rozhovorů přes rady po pozvánky na akce," vysvětluje Radka Svatošová.

Můžete si na tomto webu také přečíst příběhy lidí, kteří se potýkali s velkými zdravotními problémy a řešili složité životní situace. Jak se jim podařilo překonat krizi a dosáhnout životních úspěchů.

„Víme, že to může motivovat i inspirovat," říká s úsměvem Radka Svatošová.

autor: PRO
Spustit audio