K Dolní Lipce na Orlickoústecku nejspíš povede dálnice. Ne z Česka, ale z Polska

19. srpen 2021 07:10

V Polsku nejspíš v budoucnu povede dálnice až k hraničnímu přechodu v Dolní Lipce na Orlickoústecku. Informaci přinesl sever zdopravy.cz. Problémem ale je, že silniční infrastruktura není na české straně na něco takového připravená.

K hranicím by měla vést rozestavěná rychlostní silnice S8, která se v současné době buduje mezi Vratislaví a Kladskem. Polská vláda totiž rozhodla o navýšení peněz na stavbu dálnic a odsouhlasila prodloužení čtyřpruhu dálnice S8 z Kladska o dalších 45 kilometrů až do Boboszowa, což je u hraničního přechodu Dolní Lipka. Server zdopravy.cz se odvolává například na vratislavské regionální noviny, které tyto informace uvedly jako první.

Na české straně se ale s dálnicí nepočítá. Postavit dálniční přístup na Králicko by bylo kvůli reliéfu krajiny poměrně obtížné a hlavně se v současnosti počítá s tím, že hlavní tepnou směrem do Polska má být dálnice D11, která se staví od Hradce Králové na sever.

Po dálnici k serpentýnám

Na České straně je od hraničního přechodu v Dolní Lipce jen silnice první třídy číslo 43, která vede přes Králíky na Červenou Vodu. Navíc třeba s Pardubickým krajem o záměru podle hejtmana Martina Netolického (3PK) nikdo nejednal. Informace byla i pro samotné hejtmanství překvapením. Stavba dálnice by ale neměla začít dřív než za pět let.

Pardubický kraj s polskou stranou o záměru bude jednat. Vedení Pardubického kraje se v září chystá na oficiální návštěvu Dolnoslezského vojvodství a právě prodloužení dálnice S8 má být jedním z témat.

„Projednáme záležitost prodloužení dálnice a poté bezesporu budeme jednat s ministerstvem dopravy, abychom věděli, jak se staví k prioritám a také, jak předpokládá realizaci třeba zlepšeného profilu stávající silnice I/43,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Kdysi ovšem plány na dálnici přes Králicko existovaly, měla tamtudy vést takzvaná Hitlerova dálnice, která měla propojit Vídeň s Vratislaví. Nikdy se sice nepostavila, ale její pozůstatky jsou dodnes patrné třeba kolem Jevíčka a dál směrem na Brno, kde jsou v krajině mosty odnikud nikam.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související